Правителството иска съвместни българо-турски патрули на границата

Юлиан Христов 23 януари 2015 в 18:47 4034 1

България и Турция да подпишат споразумение за излъчване на смесени патрули по държавната граница. 

Това е записано като приоритет в областта на сигурността в управленската програма на правителството, която беше публикувана днес.

Решението е взето, след като стана ясно, че няма законова възможност армията да патрулира заедно с МВР за ограничаване на нелегалната имиграция. Операцията по охрана на границата ще продължи с "помощта на други институции". Министерството на отбраната вече се ангажира да помага с логистиката. За спиране на бежанския поток правителството се ангажира да построи продължение на оградата на границата от 131 км. 

Правителството трябва да приеме и план за действие при засилен миграционен натиск и да бъдат определени стандарти за даването на международна закрила. За целта ще бъдат приети промени в Закона за убежището и бежанците, както и изготвяне на нов Закон за чужденците. 

В тази област правителството си поставя за цел да бъде подписано споразумение с Гърция и Турция за изграждане и функциониране на съвместен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество на ГКПП „Капитан Андреево”. 

В областта на сигурността правителството си поставя за цел да формира аналитичен и координационен център по национална сигурност към МС. Ще бъде разработен модел за киберотбрана, като бъде създаден и екип за противодейстиве на кибератаки срещу институциите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови