Последният МиГ-21 се пенсионира

ОFFNews 18 декември 2015 в 18:53 19718 16

Раздялата с последния МиГ-21 след 52 години служба

Последният изтребител МиГ-21 беше тържествено пенсиониран днес със скромна церемония на авиобаза Граф Игнатиево.

МиГ-21 е най-масовият, най-дълго служилият и най-популярният самолет в България. Той пазеше българското небе в продължение на 52 години.

Днес бяха извършени последните три полета с последните три изправни самолета, разказва списание "Аеро".

На борд 114 летя майор Пламен Джуров, на 243 – ст. лейтенант Александър Стайков. На спарката (учебен самолет), борд 28, летя капитан Петър Димитров с инструктор шефа на ВВС ген. майор Румен Радев.

Бяха изпълнени тактически прехвати и типови атаки по въздушна цел. След това трите МиГ-21 прелетяха в сгъстен строй над летището.

След кацане машините бяха посрещнати с воден салют от два пожарни автомобила и спряха пред строя на авиобазата и стотици ветерани, специално поканени за събитието.

„Това не е последният полет на МиГ-21 в България. Той ще продължи да лети в сърцата ни“, заяви в своята прочувствена реч заместник-командирът на авиобазата, полк. Димитър Петров.

Наличните изтребители МиГ-21 имат удължен общ технически ресурс до 31 декември 2015 г. На събитието днес бяха проведени последните регулярни тренировъчни полети. В дните до края на годината машините ще продължат да носят бойно дежурство и при реално или тренировъчно вдигане по тревога, ще летят отново.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!