Полицаи блокираха центъра на София (снимки и видео)

OFFNews 03 ноември 2015 в 14:37 20092 49

Полицаи излязоха на спонтанен протест, шествието им блокира ул. "Раковски" в столицата. Служителите на СДВР са завардили всички входове на Министерството на финансите, в което се намират шефът му Владислав Горанов, вътрешният министър Румяна Бъчварова и главният секретар на МВР Георги Костов. 

Костов излезе при протестиращите и ги призова от името на премиера Бойко Борисов да си тръгнат, защото нямат разрешение за недоволството си. Утре Борисов е привикал Горанов и Бъчварова да обсъждат Бюджет 2016 в частта му за "Сигурност", увери Костов.

Полицаите обаче поискаха лично Борисов да дойде при тях и се отправиха на шествие към Орлов мост.  

Малко след това те блокираха кръстовището на бул. „Цар Освободите” и бул. „Васил Левски”. При преминаването им покрай сградата на парламента полицаите ръкопляскаха и скандираха „Боклуци” и „Мишоци”.

Главният комисар на МВР Георги Костов отново призова полицаите да си тръгват, за да бъде пуснато движението по бул. „Васил Левски“. Той посочи, че с действията си полицаите настройват обществото срещу себе си.

Служителите на МВР обаче му отказаха, като подчертаха, че са поставени пред свършен факт.

Полицаите се разделиха на две групи – една част са на кръстовището на „Цар Освободител“ и „Васил Левски“, а друга – пред финансовото министерство.

Около 17.30 часа двете групи се сляха пред сградата на Софийския университет и тръгнаха към Орлов мост. При започването на протеста те бяха около 20 души, но сега са около 300, като броят им се увеличава. 

Протестът предизвика огромно задръстване на бул. "Цариградско шосе", както и недоволството на шофьорите. 

Полицаи в униформи пристигнаха на Орлов мост, скъсаха нашивките си и се присъединиха към протеста. 

Около 19.30 часа протестът се премести отново пред сградата на Софийския университет, като движението беше пуснато, макар и да се осъществява трудно. 

Протестът на полицаите в София продължи около 5 часа. 

От синдикатите обявиха, че полицаи от Пловдив и Гоце Делчев са се присъединили към протеста на колегите си. 

1000 полицаи излязоха на спонтанен протест в Пловдив заради готвените промени за заплащането на обезщетенията на служителите на МВР. Само за няколко минути полицаите блокираха възловия бул. “6 септември” и кръстовището му с бул. „Цар Борис III Обединител”, съобщи "Фокус".

Полицаи блокираха за кратко магистрала "Марица". По информация на протестиращите в София служители на реда са затворили и няколко важни прохода - Шипка, Хаинбоаз и Маказа, както и граничните пунктове с Турция. 

Около 50 полицаи излязоха на протест и в Бургас. 

Служители на СДВР се събраха по-рано пред Министерството на финансите, където представители на синдикатите в МВР се срещнаха с Горанов и вътрешният Бъчварова. Протестът се разрасна в следващите часове и премина в шествие срещу готвените промени в сектор Сигурност в бюджет 2016. 

Ние не предизвикваме напускания, коментира пред журналисти Румяна Бъчварова. По думите й тепърва МВР обмисля сериозна реформа. Тя каза че за последните дни има около 250 рапорта за напускане на служители. Според синдикатите обаче бройката е много по-голяма. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!