Почти сигурно: Парламентарни избори на 26 март

Юлиан Христов, Антония Чорева 24 януари 2017 в 14:41 5513 1

Най-вероятната дата за предсрочните парламентарни избори е 26 март. 

Според заложените в Конституцията ограничения президентът с един указ разпуска Народното събрание и насрочва избори, като датата не може да бъде по-късно от два месеца от разпускането на Народното събрание.

Пред OFFNews бившият конституционен съдия Благовест Пунев обясни, че това означава, че ако парламентът бъде разпуснат на 26 януари, както заяви миналата седмица президентът Румен Радев, изборите не може да са по-късно от 26 март.

Може с указа, с който президентът разпуска Народното събрание и определя дата за предсрочните избори, да назначи и служебно правителство. Новият парламент се свиква в срок не повече от един месец от провеждането на избора. След това отново се повтаря процедурата с парламентарната рулетка с връчването на прочувателния мандат за съставяне на правителство, който се връчва отново на първата по големина парламентарна група.

През това време действа служебното правителство. То ще работи, докато се формира редовно излъчено от новоизбрания парламент правителство. Така че животът може да бъде повече от два месеца, обясни конституционалистът.

"Датата е 100% сигурна, за да приключи агонията", каза за OFFNews източник от БСП. Това е датата, която лидерът на БСП Корнелия Нинова смята за най-правилна за провеждане на изборите. 

С един указ Радев възнамерявал да обяви изборите за ново правителство и парламент за 26 март и разпускане на настоящото 43-то Народно събрание на 27 януари.

Депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев коментира в парламента, че за тях по-подходящата дата е 2 април. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови