По-ниско налягане по газопровода до България след спирането на газа за Украйна

OFFNews 25 ноември 2015 в 17:38 3630 4

Налягането по газопровода до България е спаднало, след като Русия спря доставките за Украйна. Това съобщи премиерът Бойко Борисов от Пекин. 

В София е свикано съвещание по темата. Дано се реши въпросът, защото ние в момента, в началото на зимата, имаме готовност, разбира се, с нашите хранилища, но факт е, че от вчера налягането е паднало по тръбите. Но така или иначе бяха в съвещание и сме взели мерки да не пострадаме. В края на краищата това е бизнес. Русия трябва от някъде да изкара пари, а това не са малко пари, така че, според мен, те ще продават газ, заяви премиерът, цитиран от БНР.

По-рано днес „Газпром“ спря доставките на газ за Украйна, докато не получи ново плащане. Заради нередовното заплащане от страна на Киев за доставки на газ Русия въведе правилото да прави доставки само при предварително заплатена сума от украинската газова компания „Нафтогаз“.

През октомври Украйна подписа споразумение с „Газпром“ за доставката на 2 млрд. кубични метра газ, като „Нафтогаз“ заплати близо 500 млн. долара на руския доставчик, след което обаче не е постъпило ново плащане.

Шефът на „Газпром“ Алексей Милер обяви, че „отказът на Украйна да купува газ от Русия създава риск за доставките на гориво към Европа, както и за украинските потребители".

Борисов коментира и ситуацията със сваления от Турция руски изтребител.

Колкото по-малко ние проявяваме войнственост и крайни изказвания по темата, толкова е по-добре за стабилността и за нашата държава. Турция ни е съсед, Русия ни е партньор. Ние трябва да запазим не само самообладание и спокойствие, а да дадем възможност на дипломатите, на нашите посланици, в лицето и на министъра ни, да ни вадят далеч от този конфликт, защото Русия и Турция винаги са в конфликт, но и винаги правят най-големите си проекти един с друг, докато ние, като се лашкаме в тези изказвания непрекъснато, само ще си навлечем гнева или на едните, или на другите, смята премиерът. 

Във връзка с инцидента с руския боен самолет Борисов е разпоредил да се проведе съвещание на компетентните институции. Съвещанието е преминало под ръководството на заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

На съвещанието е анализирана наличната информация, с която България разполага за инцидента. 

България и съюзниците ни в НАТО и ЕС имат интерес от бърза деескалация на напрежението, породено от инцидента. Решенията трябва да бъдат търсени на двустранна основа чрез активни контакти между Москва и Анкара. Трайното политическо решение на кризата в Сирия е възможно само при успех на започналите във Виена дипломатически консултации, е позицията ни след съвещанието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!