Плевнелиев заговори за нова промяна в Конституцията за съдебната реформа

OFFNews 19 януари 2016 в 10:38 6015 18

Решението както за България, така и за целия регион са реформите, дори ако е необходимо - нова промяна в Конституцията за ускоряване на промените в съдебната система. 

Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който откри 10-тата годишна среща на бизнеса с правителството "България в глобалната несигурност. Рисковете и възможностите за икономиката" в столицата. 

"Бизнес средата у нас може да бъде много по-добра. Всеки ден виждаме сблъсъка между олигархичния модел на икономиката и истинското предприемачество, сблъсъкът между отговорния бизнес, който е изграден с мисъл за следващото поколение, и, разбира се, сенчести структури, които са изградени с помощта на зависимости. Сблъсък между старо и ново, между минало и бъдеще", каза още Плевнелиев. 

Той подчерта, че трябва да се въведат правила, да се каже "не" на задкулисието. "Съдебната реформа е в центъра на всичко, което трябва да се направи. Без работеща съдебна система, няма да се повиши качеството на живот и да дойдат инвестиции. Трябва смелост и всеобхватна реформа", добави Плевнелиев. 

По думите му специално внимание трябва да се обърне на предстоящото приемане в Народното събрание на процесуалните закони, на Закона за съдебната власт, на ефективно антикорупционно законодателство. "Защо не и последваща реформа и нова промяна в Конституцията с цел да задълбочим реформите и да върнем доверието в гражданите", каза държавният глава. 

"Въпреки рисковете българската икономика се развива добре", смята Росен Плевнелиев. Той подчерта, че фактите за миналата година доказват това - 2,8% ръст на икономиката, 12% ръст на експорта, 40% ръст на чуждестранните инвестиции, 2,8 млрд. лв. ръст на приходите в бюджета, намалял дефицит до 2,6% от БВП, най-ниско ниво на безработицата от 2009 г. досега, най-добър резултат в усвояване на еврофондовете - успеваемост от 96% за първия програмен период", посочи президентът.

"България бе сред петте най-добри икономики през 2015 г. Това е така заради експорта", обобщи Росен Плевнелиев. Двата основни двигателя на българския експорт - единият е Германия. За последното десетилетия българският износ в Германия нарасна три пъти. Общият стокообмен с Германия се увеличи два пъти и достигна до рекордните 6 млрд. евро за 2015 г.", поясни той и добави, че икономиката ни се е преструктурирала и залог за този успех има и българската външна политика.

"Вторият основен двигател на българския експорт и растеж е регионът - регионът на югоизточна Европа. Само за последните 5 години износът на България към региона се увеличи с 50%, а общият стокообмен на България с региона се удвои, като достигна почти 9 млрд.лв.", каза още държавният глава. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!