Плевнелиев в последното си обръщение: Истината може само да ни обедини

offnews 21 януари 2017 в 20:13 12988 21

Скъпи сънародници,

Един безспорно много труден, но достоен и успешен президентски мандат завърши. Бях президент в трудни години, във време на извънредна нестабилност, на голямо напрежение във вътрешнополитически план и рекорден брой кризи в региона, Европа и света. Преминахме успешно през три извънредни политически и парламентарни кризи, две вълни от граждански протести и две служебни правителства в рамките на един мандат. Особено критични бяха 2013 и 2014, когато само за две години се смениха пет правителства и три парламента. От решаващо значение бе принципната позиция, сътрудничеството с политическите партии, но и с гражданското общество, за да се успокои нацията и да се гарантира успешен преход към нов парламент и правителство. Застанах зад гражданите, отидох при протестиращите, организирах граждански дебати, отворих президентската институция за всички. Заедно преминахме през трудностите. Въведохме пряката демокрация в страната. Горд съм да бъда първият български президент, инициирал референдум и първият, в чийто мандат се проведоха три демократични референдума.

Мандатът протече във време на големи геополитически промени, които трансформират характера на досегашната система на международни отношения. Средата за сигурност и глобалният дневен ред се влошиха и промениха изцяло. Провалени държави, замразени конфликти, войни, включително хибридни и конвенционални, терористични атаки, невиждана миграционна вълна, белязаха моя мандат.

Въпреки бурите държах здраво посоката на демократичното и европейско развитие на страната. България бе остров на стабилност и незаобиколим фактор в региона, като получи голямо международно признание. България бе добър приятел за всички в региона, доверен партньор в Европейския съюз, силен член на НАТО. Имахме успешно председателство на водещия политически формат в региона, като се позиционирахме като лидер на Балканите. Реализирахме успешно председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа, като водихме всички 47 държави – членки. Бяхме домакин на срещата на десет президенти, като търсихме заедно решения за бъдещето на съюза. В последната година от мандата бе отбелязан рекорд по посещения на чуждестранни държавни глави в България – общо 25 – безспорно признание за активната и принципна външна политика, която водихме.

Действах като убеден европеец, бях най-активният досега български президент на международната сцена, водих икономическа дипломация в действие. Въведохме иновациите, дуалното образование и дългосрочното планиране в държавата. Създадохме първата в България и на Балканите иновационна екосистема. Градихме модерна България, като в мандата се изпълниха рекорден брой модернизационни проекти в страната. Създадох Съвета на президентите и Президентската библиотека в България. Не назначих нито един посланик и служебен министър агент на Държавна сигурност. Извадихме тайните служби на светло с пакет устройствени закони и правила. Сменихме изцяло енергийните приоритети на България - от „Голям шлем“ с три руски проекта към енергийна ефективност, диверсификация и либерализация за всички българи. Бях патрон на три индустрии, ИКТ, аутсорсинг и автомобилостроене, като само в рамките на мандата създадохме над 90 000 нови, добре платени работни места в тези индустрии на бъдещето. Зададохме свързаността като национален и регионален приоритет. Радвам се, че поетият ангажимент за три изцяло завършени български магистрали е изпълнен. България може да е силна, само, когато е свързана и интегрирана, а не изолирана.

Със служебното правителство на Марин Райков въведохме правила и прозрачност в управлението на държавните пари. Не просто критикувах, а снех публично доверието си от правителството на Орешарски и мандатоносителя. Отказах да присъствам на клетвата на конституционен съдия със съмнения за липса на интегритет и морал. Бях патрон и инициатор на стотици мероприятия относно честната и обективна оценка на комунизма, сложихме всички досиета на Държавна сигурност в архива. Няма да се уморя да работя за това, комунизмът да влезе в уроците по история по един обективен начин. Вярвам, че с тези свои действия обединявах, а не разделях обществото. Истината може само да ни обедини, манипулираната истина разделя. Ненаучените уроци от историята хвърлят сянка върху бъдещето ни. Истината е здравата основа, на която да стъпим - истината за комунизма, за олигархията, за корупцията, за справедливостта в държавата. Служих на истината, посочвах проблемите, имах позиция и действах – това обединява, а не разделя.

Бях президент, но и кризисен мениджър. Успях да преведа България през трудностите по един достоен и успешен начин. В условия на тежка криза на доверието в институциите и политиците, запазих президентската институция като гарант за приемственост, надпартиен и национално отговорен подход. Не обещах всичко, но изпълних всичко, което обещах. Продължихме и надградихме инициативите на предишните президенти, стартирахме и много нови инициативи. Българите, където и да са те по света, бяха в центъра на водената от мен политика. Заради тях инициирах референдум за въвеждане на електронното гласуване.

Моята визия е за историческата трансформация на България и Балканите от периферия и поле на интереси на Великите сили към интегрална част от обединена Европа. Давах си сметка, че винаги, когато сме били част от чужди империи или в техните сфери на влияния, сме били бедни и потиснати. Искам България да е господар на собствената си съдба, а не да бъде върната във времето на Берлинския конгрес, когато Великите сили си играеха със съдбата на държавите в периферията. Сблъсъкът в Европа днес е ценностен. Вярвам във върховенството на закона и го подкрепям по всякакъв начин. Противопоставях се на тези, които вярват във върховенството на силата и геополитиката. Действах решително, за да запазим Европейския съюз – този уникален съюз за мир, свобода и просперитет. Не си мълчах, не се крих зад удобна фразеология, зад тясно националния интерес и зад търсенето на странни баланси. Избрах и отстоявах европейския път, защото вярвам в европейския път на България, защото това е пътят, зададен от Апостола на свободата „да бъдем равни с другите европейски народи“.

България трябва да продължи да работи за единение, а не разделение в Европейския съюз, да отстоява своето семейство и неговите ценности, а не да го отслабва. Ще продължавам да работя за силна България в силен Европейски съюз. Оставаме заедно. За мен бе чест да служа на народа си.

Да живее България!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

25

Denis Rizanov

23.01 2017 в 18:10

Избран с най-малко гласове, под сенчестата организация на гербаджийската печатница и тръгнал си с НАЙ-ГОЛЯМО неодобрение на сънародниците си в края на мандата! Това са сухите факти.

42249

24

Denis Rizanov

23.01 2017 в 18:09

Името на Розов Плевелниев не си струва САМО напъна да го "оплюваме". Напъна. Не воднисто-пенеста субстанция от оралната кухина. Напъна не си струва. Запомни. И залягайте за следващите "1000" в пълно мълчание да чакате новия месия да се роди. зАпазете му и една ролка тапети и парче въглен, да има на какво да пише лозунги.

42249

22

Denis Rizanov

23.01 2017 в 12:14

Амин!
Айде стига вече с тоя "борец" за демокрация и евроатлантически "ценности".
Днес няма да има реч.
))))))))
Ама как хубаво го освиркваха, а?

20696

19

Новак

22.01 2017 в 09:22

Абе, Плевнелиев как научи наизуст тези баналности? Но и журналистите как научиха наизуст въпросите та все едно и също питат?
И в момента по БНТ - Президентите на всички други европейски страни му се обаждали да им каже какво да правят, той обединявал нацията (не знам защо не се чувствам обединен), той се борил за мир по света и т.н и т.н
В същото време това същото върви и по БТВ и по Нова, по Канал 3 е Боко със санирането и прилепите, пак се върна на Цанков камък и всички други глупости.
Е, няма такова облъчване като това , на което сме подложени сега!

20696

17

Новак

22.01 2017 в 06:24

През времето на целия преход Герберастията сега най-много се е взела насериозно и се е вкопчила във властта като пиявица. И Плевнелиев, и Боко, и цялата останала сган само говорят какви велики дела са направили и какъв апокалипсис ще настъпи след тях. Това вече наистина започва да наподобява болестно състояние. Или по-скоро е новата им предизборна кампания.
Май за пръв път виждам някой политик така да възхвалява себе си. Този човек наистина трябва много да се е чувствал смачкан през мандата, за да избие този нарцисизъм в края.