Плевнелиев се ядоса на Борисов: Не участвам в задкулисни договорки

OFFNews 25 октомври 2016 в 12:00 15658 12

Плевнелиев се ядоса на Борисов - не участвал в задкулисни договорки

Снимка БГНЕС, архив

Президентът Росен Плевнелиев отговори на твърденията на премиера Бойко Борисов за това, че голяма част от първия кабинет на ГЕРБ бил конструиран от кръга "Капитал" и лично от Иво Прокопиев. Твърденията си Борисов изложи в интервю за Нова тв в понеделник. Тогава премиерът заяви, че Иво Прокопиев и Делян Пеевски са едно и също и че Борисов се е подвел при първия си мандат от собственика на "Капитал".

"Не съм съгласен българската правосъдна система да бъде сведена до дебата „две каки“, които си говорят. По същия начин не съм съгласен за начина, по който се правят правителствата в България да бъде сведен до „двама батковци“, които си говорят", коментира Плевнелиев, цитиран от "Фокус".

Според Плевнелиев, ако нещата са такива, каквито премиерът ги е изложил, то това означава, че задкулисието в България тотално е победило. "Не съм част от това задкулисие и никога не съм бил, затова е добре министър-председателят на България да си припомни, че през 2008 година аз бях обявен за „Инвеститор на годината“ в България, че аз бях един от топ мениджъри на България, че аз бях член на борда на директорите на американската камара, на немската камара, на Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България (КРИБ), че бях един от двигателите на много кризисни конференции през 2009 година, затова как да намерим решение в най-тежката криза“, каза още Плевнелиев.

Той обясни, че начина, по-който той е влязъл в политиката, е бил свързан с това, че тройната коалиция по това време не е давала никакви отговори.

"Нека и останалите, които правеха правителства в последните години да излязат и да кажат на база на какви принципи те са сформирали тези правителства. Ще кажа нещо по-важно. За мен посланието на министър-председателя по-скоро няма тази персонална насоченост, всяко негово интервю е предпоследно, в следващото може би ще чуем нещо по-различно, но за мен е важно, че се прави опит точно в сърцето на президентската кампания отново гражданите да не чуят важното, отново да се замерям кой, какво и защо“, заяви президентът.

„Ако аз бях посочен от някого, аз щях да бъда зависим от някого, ако аз бях зависим от някого това щеше да проличи при създаването най-малко на двете служебни правителства, които са създадени с изразявана на ясни ценности, които са създадени след дебати кой е най-точния за този пост, така че да помогне на България в най-трудния момент“, коментира Плевнелиев.

Росен Плевнелиев подчерта, че за него по-важният въпрос е какво смятат да свършат кандидат-президентите за България през следващите 5 години, кои са проблемите на България и как те смятат да ги решават. „Казвам много ясно и категорично, че наблюдавам предизборния дебат и не съм оптимист. Апелирам към всички политически лидери да използват оставащите 10 дни, за да направят смислен и качествен дебат по проблемите на България, Европа и света и по техните решения. Ако продължават да се замерват с каки и батковци – това, най-малкото не е честно към българския народ. А иначе в личен аспект аз обещавам, че до края на мандата ще се отчета на българския народ подробно за всяко мое действие, за всяко мое решение. Разполагам и със съответните доказателства затова, така че българите ще чуят истината от своя президент, а не подметнати думи от някой“, допълни Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

12

Новак

26.10 2016 в 05:25

Commandante, взе ми думите от ръцете - сетил се Президента да се нервира. Правеше се на ястреб по света, тука не смееше гък да каже на Тиквун, мълчеше като затъкнат за всички дивотии, които правеха герберастите, сега се сети за Батките и Каките. Сега само ще гледа как Тиквата ще си измие ръцете с него като с парцал както направи с Дянков, с Трайков и с много други.
Или както пак казва народа - това което идва от после не е акъл.

77927

8

El Commandante

25.10 2016 в 14:37

Късно е либе за китка.
Цел мандат се лензеше как ше освобождаваш тоя и оня, излагаше с екато кифладжия пред света, сега се сети за правосъдна система за законност и ред.

Мандалото лопна.