Плевнелиев от парада: Мирът и свободата са поставени на изпитание (видео и снимки)

OFFNews 06 май 2016 в 11:32 10403 23

Точно в 10.00 часа започна военният парад на площад "Княз Александър I" в София. В него  участваха 1320 военнослужещи, 35 верижни и колесни машини на Сухопътните войски, зенитно-ракетни войски и служба "Военна полиция", както и 12 самолета и вертолета от състава на Военновъздушните и Военноморските сили. Последният такъв голям парад бе през 2009 г.

В контекста на новите геополитически реалности особена важност придобиват научените уроци от историята, заяви президентът Росен Плевнелиев. Той прие почетния строй от представителни роти на площад „Княз Александър I“ по повод 6-ти май - Деня на храбростта и празник на Българската армия.

Президентът посочи, че сега повече от всякога е нужна адекватна оценка на събитията и процесите, довели до тежки противопоставяния и опустошителни въоръжени конфликти с катастрофални последици за човечеството.

Президентът изтъкна, че днес мирът и свободата отново са поставени на изпитание. По думите му за пръв път след Втората световна война нивото на сигурност е толкова ниско. Днес международната среда е усложнена, като войната и терорът са факт в редица региони, където държавността и институциите се разпадат. Заплахи за мира са анексирането от Русия на Крим, ситуацията в Украйна, хибридните атаки и тероризмът, посочи върховният главнокомандващ.

Плевнелиев заяви, че гражданите са разтревожени и очакват политиците да действат решително за решаване на кризите.

„Каузата на един политик не е да търси, а да решава конфликти, да подкрепи принципите, а не интересите, да даде път на дипломацията, не на оръжията. Бързо и лесно е да рушиш и дестабилизираш – трудно и бавно е да възстановиш, да постигнеш траен мир и помирение”, заяви Плевнелиев.

„Смисълът на политиката е да овластиш гражданите, да създадеш общество, което е свободно и толерантно. Да бъдеш патриот, който обича родината си и вярва в демократичните и общочовешки ценности, а не криворазбран националист, който мрази и ограничава правата на различния”, посочи Росен Плевнелиев.

Гражданите очакват колективната сигурност и отбрана да бъдат стратегически приоритет, допълни държавният глава.

Преди това Плевнелиев поздрави военните блокове. На парада присъстваха премиерът Бойко Борисов, председателят на парлемента Цецка Цачева, военният министър Николай Ненчев и вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова. След приключване на церемонията Плевнелиев разцелува Цачева и Бъчварова.

До последния момент участието на ВВС бе под въпрос заради ниската облачност. Командващият авиацията ген. Румен Радев обаче пое отговорността и разреши полетите над София.

"Парадът е едно представяне на армията пред обществото. Стремежът ни е бил да има разнообразие, затова Сухопътни войски се представят с 18 типа техника, а военновъздушните сили с 10", коментира  пред БНТ началникът на отбраната генерал Константин Попов.

Тази година командващ парада бе командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. Под звуците на Гвардейския представителен духов оркестър на площад "Княз Александър I" преминаха Знаменен взвод на Националната гвардейска част и представителните блокове на Военна академия "Г. С. Раковски", Националната гвардейска част с бойното знаме на частта, Националния военен университет "Васил Левски", Сухопътните войски, Военновъздушните сили , Военноморските сили, Съвместното командване на силите и служба "Военна полиция".

35 единици бойна техника от сухопътни войски и 12 от ВВС също бяха показани пред гражданите.
Те видяха танкове Т-72, 122-милиметрова самоходна гаубица "2С-1"- "Гвоздика", бойни машини на пехотата, бронетранспортьори, зенитно-ракетни комплекса "ОСА" АК, 152-мм оръдие гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън БМ-21 "Град", тактически ракетен комплекс "Точка", пускови установки от зенитно-ракетни комплекси С-300 и С-125. и др. За първи път пред широката публика бяха показани бронираните колесни машини "Commando select".

Над площада в различни формации прелетяха вертолети Ми-17, "Кугар", "Бел-206", военно-транспортни самолети "Спартан" и Ан-30, учебните самолети "Пилатус" и L-39ZА, както и бойните самолети МиГ-29 и СУ-25. За първи път над София летя и вертолет "Пантер" от Военноморските сили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13056

27

Какавидков

06.05 2016 в 21:32

Ееех другари, хотели полутше палучилос как всегда.
На която и струна да почнете все бий сърдце железничарско успявате да сътворите.

77927

25

El Commandante

06.05 2016 в 19:57

Чичолина, приеми искрените ми съболезнования, че опита ти с мъжете е такъв.
Предполагам няма смисъл да те убеждавам че не всички са такива, мога само да ти пожелая да ти се случи нещо хубаво някой ден,което да ти даде друга гледна точка...

77927

23

El Commandante

06.05 2016 в 19:34

"а пенсионирани фатмаци"

Браво Уотсън!
Outstanding performance!

Напрао три и полвина по десетобалната!

8359

22

ОФчар

06.05 2016 в 19:18

@nibelung2, има и обикновени шимели с научни титли.
 
X

Да помогнем на украинските деца!