„Плевнелиев не се огъна под натиска на Кремъл”

Николай Цеков - DW 30 октомври 2016 в 10:39 12327 7

Росен Плевнелиев. Снимка: Сергей Антонов

Каква е оценката за президента Росен Плевнелиев в края на неговия мандат? Николай Цеков разговаря с Даниел Кадик от софийското бюро на германската либерална фондация „Фридрих Науман“ и с предприемача Бертрам Ролман.

Даниел Кадик и почетният президент на Германо-българската индустриално-търговска камара Бертрам Ролман смятат, че Плевнелиев е допринесъл за утвърждаването на България като достоен член на ЕС и НАТО, както и за укрепването на гражданското общество и насърчаването на предприемачеството в страната.

Според Даниел Кадик, германските политици и медии се отнасят с голямо уважение към Плевнелиев не само заради отличния му немски, но и заради свободната и открита комуникация с него. „Всички помним неговата страстна проевропейска реч в парламента в Страсбург през юни тази година, която беше изпълнена с много кураж и с призиви за запазване на европейското единство в сегашните тежки за Европа времена. Нейните послания намериха широка подкрепа и отзвук, а значението ѝ бе специално отбелязано от парламентарния шеф Мартин Шулц“, припомня Кадик.

Германският политолог смята, че основната заслуга на Плевнелиев е свързана с преодоляването на двете тежки политически кризи, в които България изпадна по време на неговия мандат – падането на първото правителство на премиера Бойко Борисов и годината на ежедневните протести срещу кабинета на Пламен Орешарски. „Президентът утвърди две редовни правителства и успя да състави два служебни кабинета, той върна всички несъответстващи на Конституцията закони обратно в Народното събрание, независимо от критиките на управляващите мнозинства. Свърши отлична работа и се доказа като достоен и предвидим държавник. Той се придържаше към умерени позиции и работеше в името на гражданите на България. Някои от тях може би са забравили, че президентът не изостави своите задължения, както това стори премиерът Борисов с оттеглянето си по времето на кризата през февруари 2013-та“, отбелязва германският политолог.

Конфликтът с Борисов

Според Кадик, Плевнелиев е показал последователност в отстояването на българските интереси на международна сцена, включително и в сложни ситуации: „Плевнелиев не се огъна под натиска на Кремъл и категорично застана зад ценностите и интересите на Обединена Европа. Изявленията на премиера Борисов, че президентът се изказвал агресивно за действията на Русия не са премислени”. Кадик твърди още, че намеренията на кандидат-президентите на ГЕРБ, а и на БСП за вдигане на санкциите срещу Русия разкриват опасна общност между тях.

Даниел Кадик прогнозира трудна победа на Цецка Цачева на предстоящите президентски избори. „За разлика от Плевнелиев, на номинираната от ГЕРБ председателка на Народното събрание ѝ липсва харизма. В полза на избора на Цачева е фактът, че тя заема втория по важност пост в държавата и има подкрепата на най-голямата партия“, обобщава наблюденията си германският политолог.

Бертрам Ролман: "Искаше ни се президентът да се кандидатира отново"

Бертрам Ролман е собственик на най-голямото шивашко предприятие в България „Пирин-Текс“, което дава препитание на 2000 души в родния град на Плевнелиев - Гоце Делчев. Германският бизнесмен има впечатления за репутацията на президента в провинцията. „Гражданите на Гоце Делчев се гордеят с него и съжаляват, че го виждат твърде рядко в града си. И на хората тук, а и на мен лично ни се искаше президентът да се кандидатира за втори мандат. Защото Росен Плевнелиев е модерен и перспективен човек, а аз го познавам и като коректен и напредничав бизнесмен, който оказва съдействие на бизнеса. За съжаление обаче системата успя да го неутрализира“, заключава почетният председател на Германо-българската индустриално-търговска камара Бертрам Ролман.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11974

7

Royale

30.10 2016 в 20:28

Напълно прав е- г-н Плевнелиев е най-достойният президент, който сме имали досега. Всъщност, единственият. Но българските скотове не могат да го разберат.

63994

4

Red or Dead

30.10 2016 в 12:48

Е ами как да се “огъне“......та той си е в стойка “ПАРТЕР“...СИНЕХИ....:)))))))айде нема сми....този е изп*рдяна история.....

12028

3

Ognian Deyanov

30.10 2016 в 12:28

Аман от коменданти и чесъни .Слава Богу достойните хора ги признават образованите и умните.

77927

2

El Commandante

30.10 2016 в 12:01

"Николай Цеков разговаря с Даниел Кадик от софийското бюро на германската либерална фондация „Фридрих Науман“ и с предприемача Бертрам Ролман."

Другия път разговаряйте със съветника на президента по немските въпроси и с леля Грета чистачката от немското посолство.

Много ми е важно да знам и тяхното мнение.