Плевнелиев не съжалява за нищо, а Радев обеща да не съветва Тръмп

OFFNews 22 януари 2017 в 09:17 5645 5

Плевнелиев не съжалява за нищо, а Радев обеща да не съветва Тръмп

За нищо не съжалявам. Това заяви в интервю за Българската национална телевизия президентът Росен Плевнелиев. Той даде последното си интервю пред националната телевизия преди да предаде властта на новоизбрания държавен глава Румен Радев.

"Не бива да очаквате от един държавен глава да се отрече от подписа си. Ако в една държава подписът не е устойчив и не е символ на носенето на отговорност, бихме имали голям проблем. Не съм перфектен, но гледам уверено напред, не обещах всичко, но това което бобещах, беше изпълнено. България стоеше добре на фона на голямата нестабилност на света. Не съжалявам за нищо, но нося отговорност за действията си. Влязох в политиката, за да помогна на народа си, чувствах се подготвен. Бях президент, но и прагматик, но и кризисен мениджър", заяви Плевнелиев.

Той оцени като успешен мандата си. По думите му България е преминала успешно през кризите и не са допускани големи грешки. Плевнелиев беше категоричен, че решението да не се кандидатира за втори мандат е било лично негово:

Споделих и с Борисов, говорих и с Радан Кънев, който беше коалиционен партньор по това време. Защото аз съм такъв човек - няма мен. За мен не е важна личността, лично аз. Не е важна властта като самоцел. Важно е обаче властта като средство - да бъдеш полезен на народа си. Взех своето решение, споделих го с всички, бях коректен към всички. И 6 месеца преди президентстките избори излязох със своите аргументи и пред народа. Народът ме разбра. Днес, когато си тръгвам, чувствам неговата подкрепа, неговата любов. Част от това е и че бях коректен - казах си на време. България премина добре през кризите. Аз си тръгвам достойно и гордо с това постижение. На фона на извънредната нестабилност - навън и вътре в България - ние стояхме добре.

Плевнелиев смята, че не е допускал сериозни грешки в мандата си:

Грешката. Днес, когато се замислям назад в мандата, от една страна - най-отговорно заявявам, че големи грешки не са допускани. Но все пак има нещо, което дълбоко ме тревожи. Има нещо, в което целият политически елит на България се проваля. Слагам и себе си в тази група - и това е, че днес българското общество сигнализира, че няма справедливост в държавата. Искрено пожелавам на президента Радев да не се сблъска с тези трудности, с които аз се сблъсках през тези 2 години, когато през 2013 и 2014 г. в България поставихме негативен рекорд - смениха се 5 правителства и 3 парламента само за 2 години. Искрено се надявам и тук е и моят апел към всички български политици - да помогнат на държавния глава. Разбира се обаче от него се очаква да държи правилната посока. Ще направя вероятно фондация, с която искам да работя за бъдещето на България - бъдещето на България, индустриите на бъдещето, технологиите на бъдещето, просвета, образование, таланта на българите, за да намерят своята реализация. Аз ще продължавам да бъда активен на много фронтове. Дори наскоро заяви, че ще съм готов да отида на барикадата, ако някой постави под съмнение посоката на България, защото аз ще продължа да бъда активен гражданин. Но няма да се връщам, към която и да било политическа партия. Няма по никакъв начин да се върна обратно в парламента. Не му е мястото - уча се по някакъв начин от грешките на предишните президенти.

От своя страна в първото си интервю като действащ президент Румен Радев заяви, че ще запази редица инициативи, които бяха продължени и от президента Плевнелиев. "Със сигурност ще запазя Българската Коледа. Една наистина много добра инициатива на президента Плевнелиев - президентската библиотека – това е наистина памет на президентската институция и аз ще пордължа да я развивам. Ще променя много неща, най-вече в областите, в които имам правомощия", заяви Радев и даде за пример отлива във военната професия.

Той обясни, че ще настоява проектите за модернизация и за превоъражаване на армията да бъдат от полза не само за отбраната, но и за цялото общество.

Той репликира на предшественика си Росен Плевнелиев като каза, че няма да постави под съмнение провеждането на българското председателство на Съвета на ЕС. "Аз съм убеден, че България ще бъде един достоен председател", заяви Радев.

Той заяви, че няма да дава съвети на световни лидери, особено на президента на САЩ. 

Радев каза, че ще разчита на експерти за служебното правителство, което ще назначи. Той беше категоричен, че няма да иззема функциите на премиер и няма да се бърка в работата на който и да е кабинет:

Искам това да бъде едно ефективно правителство, което да преведе България в тези наистина няколко трудни месеца до следващото легитимно избрано правителство. Затова ще разчитам на експерти. Трябва да е ясно, че служебното правителство няма задача да изработва политики, то просто трябва да управлява държавата до следващото правителство.

Той смята, че голям плюс за него е това, че не обременен с политика. 

Искам да бъда ясен и да заявя абсолютно категорично: БСП по никакъв начин не влияе на моя избор и това наистина ще го видите, но това не означава, че си забранявам да вземам хора от ляво. Много важно е да запазя своята независимост, своята обективна преценка и свободата си да вземам сам решения. Винаги съм постъпвал така. В никакъв случай нямам амбицията да се бъркам в работата, на което и да било правителство, но президентът по своите правомощия има право да задава въпроси, има правото на настоява политиката на едно правителство да върви в посока, която да е в интерес на българските граждани. Така че това беше естествено посочване на тези проблеми и как аз виждам в най-общи линии начина, по който могат да бъдат решени някои от тях, но в никакъв случай аз нямам амбициите да изземам функциите на премиер - служебен, бъдещ и едно правителство. В областта на външната политика ще се старая тази политика да се формира на основата на българския национален интерес, в рамките на съюзите, в които членуваме. Със сигурност няма да изказвам съмнение и опасение, че България няма да се справи с председателството на ЕС. Напротив, ще положим всички усилия и аз съм убеден, че България ще бъде един достоен председател. Със сигурност няма да давам съвети на други държавни глави, особено пък на президента на САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

2

Denis Rizanov

22.01 2017 в 10:17

За плевню - само престарели яйца на цариградско шосе 111

77927

1

El Commandante

22.01 2017 в 09:37

"Той заяви, че няма да дава съвети на световни лидери, особено на президента на САЩ. "

Пфахахахаха, казвам ви медии,сещай се Роско...
 
X

Да помогнем на украинските деца!