Плевнелиев: Срещу мен воюваха мрежи на ДС, руски тролове и олигарси

OFFNews 20 януари 2017 в 22:11 22596 32

Тръгвам си с високо вдигната глава след един труден, но вярвам успешен мандат, белязан от рекорден брой кризи, терористични актове, рекорден брой бежанци. Желая и на президента Румен Радев да си тръгне удовлетворен и с високо вдигната глава. 

Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред БНТ. 

Не се взех насериозно, не бях там заради стола на президента и вярвам, че бях полезен. Надявам се Радев да е по-добър президент от мен, каза още Плевнелиев. 

Той посочи, че е започнал професионалния си път в Германия, където е прекарал 8 години, и това, за което не е бил готов в България е ниската ефективност на държавата. Това не означава, че държавата не работи, но аз се надявах на много по-голяма ефективност на държавата, коментира Плевнелиев. 

Моят първи работен ден бе в Германия - подредена държава, върнах се в България, станах министър, без да съм участвал и в една обществена поръчка. Когато влязох в държавата като министър си дадох сметка, че прозрачните неща в Германия, у нас ги няма. Но се потрудихме здраво, добавихме стойност, каза той.

Президентът изброи постигнатото през мандата, като посочи активирането на спрените еврофондове, увеличаване на ефективността на държавата и построяването на 3 магистрали, които при встъпването му във власт не са били завършени. 

Той уточни, че президентът няма пряко участие в реализирането на тези постижения, но има за цел да зададе посоката. По думите му в рамките на времето, в което е бил президент, са зададени посоки за смислени проекти, които са дали ефект - за енергийна ефективност, за иновационни екосистеми, както и за либерализиране на енергийния пазар у нас. 

Плевнелиев посочи още, че по време на мандата му е срещнал и голям отпор, като срещу него са воювали мрежи на ДС, защото не е назначил нито един бивш агент, руски тролове и политици от "петата колона" - заради позицията му за Русия и Украйна, както и олигарси и медийни империи. Той допълни, че срещу него са воювали и Сергей Станишев, Лютви Местан и Пламен Орешарски, след като сне доверието си от правителството на Орешарски след назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Президентът допълни, че заради това са били подадени сигнали срещу него и са били инициирани проверки, които обаче не са го притеснили и те са доказали, че няма какво да крие.  Ще ми се да видя повече политици, които се гордеят не с доносите си, а със свършеното за България, коментира Росен Плевнелиев. 

По думите му обаче това, от което наистина го е заболяло, са обвиненията, че разделя нацията. 

Плевнелиев посочи, че с неговия наследник Румен Радев са много различни. По думите му това кого ще избере Радев за служебното правителство ще е показателно за посоката, която ще поеме.

"Искрено му пожелавам успех, има от кого да се поучи, има добри примери. Не за първи път България изпада в такава ситуация. Нима беше по-лесно на президента Стоянов? Служебно правителство се прави преди всичко с принципи, с ясна концепция, с много точен анализ каква е ситуацията в държавата. Искам да видя не само личностите, които ще бъдат в служебното правителство, това е заявка за политики. Искам да видя програмата на служебното правителството, приоритетите му", коментира Плевнелиев, като допълни, че Радев има от кого да се поучи, а самият той има готовност да му помогне.

Президентът отново подчерта, че има риск да загубим председателството на ЕС, което ще е много срамно, тъй като идва в много важен момент - на големи кризи, на Брекзит, на определянето на следващата фискална рамка. По думите му за да не се случи това, трябва да внимаваме с това какви сигнали даваме на Европа, в това число по повод санкциите срещу Русия. 

По повод позицията му за Русия Плевнелиев подчерта, че тя не е била срещу страната, а за мир. 

"Когато става въпрос за Русия българите мислят по-скоро емоционално, отколкото рационално. Нека да бъда много ясен и коректен – аз искрено вярвам в това, което правих. Не търсих рейтинга, но не търсих и противопоставянето. Моята позиция не беше срещу Русия, моята позиция беше „за“ мир. За да има мир, трябва да има правила, които важат за всички. Ако някой нарушава правилата, това не работи за мир. Ако най-силната нация в света дестабилизира съседите си, това не работи за мир. Най-силните трябва да са пример за по-слабите", каза той. 

В самия край на мандата си Плевнелиев обясни и защо така и не е посетил Македония, като подчерта, че решението е било внимателно обмислено и взето заедно с Министерството на външните работи. 

"Да, Македония трябва да влезе в ЕС и това е кауза за България, но не и Македонизмът. Македонизмът е една идеология, която е не само антибългарска, тя е антидемократична, манипулация на историята, създава напрежение между бъдещите поколения. За да бъдат братя и да има мир, манипулираната история не работи, заметената история, в която България е удобният фашист, враг, не работи", заяви той, като подчерта, че в прав текст е задал въпроса на македонския си колега защо Пиринският край е на триумфалната арка в Скопие.

"Предишният президент много се гордееше със своите безкрайно много срещи в Македония. Но това, което аз заварих, беше безкрайно много провокации, безкрайно хулене и, да, аз промених политиката на България към Македония. Казах, че тя няма да бъде романтична, а прагматична. Посочих проблема", коментира Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12035

37

Ачмонек

26.01 2017 в 16:16

Най-големия му недостатък е че няма визия на мутра от 90-те че да се хареса на всички.....за съжаление ние по външния вид посрещаме и по него изпращаме. Да бъдат щастливи всички Руски тролове...да се кефят на Русия.....и дай боже един ден да заживеят щастливо там

11178

34

Крушата

21.01 2017 в 20:14

"Срещу мен воюваха мрежи на ДС, руски тролове и олигарси"
Пак не си си пил хапчетата Роско!
Ма то верно не става само с хапчетата, ами и поне малко мозък трябва за да си приемливо адекватен.

7930

33

jkljkl123

21.01 2017 в 18:32

Най-добрият президент който България е имала.

10910

32

1Sion1

21.01 2017 в 17:19

Дребен, нещастен човечец..Не направи нищо добро за България, ще остане в историята като най-голямото недоразумение на този пост.Дори Гоце Архарски имаше повече добри моменти.Което си е постижение.