Плевнелиев: Русия тренира на Балканите започването на "хибридна война"

OFFNews 15 ноември 2015 в 17:05 15124 68

Снимка Архив

Русия тренира на Балканите започването на "хибридна война", целяща дестабилизиране на цяла Европа, заявява президентът Росен Плевнелиев пред английския вестник "Индипендънт".

Плевнелиев настоява ЕС и НАТО да контрират нарастващата заплаха от руска агресия. 

Президентът обвинява Москва за многобройните кибер атаки над сайтовете на държавни институции, които блокираха страниците на няколко родни министерства, както и за нарушаването на въздушното пространство на България миналата година при анексирането на Крим.

"Това е много ефективен и сигурен начин за Русия да дестабилизира Европа - чрез Балканите и точно върху това е фокусиран Путин", заявява държавният глава, предупреждавайки западните ни съюзници, че Балканите трябва да са в центъра на европейската политика за сигурност.

Думите на Плевнелиев идват след срещата на НАТО в Букурещ в сряда, на която лидерите на 9-те членки от източна Европа, присъстващи на срещата изразиха притесненията си, че сигурността в Европа се влошава вследствие на руското "агресивно и непредвидимо" поведение.

"От 25 октомври насам интернет сайтовете на Министерския съвет, на парламента и ЦИК са атакувани масирано благодарение на безпрецедентни възможности. Малцина държави в света могат да организират подобни атаки", заявява президентът пред "Индипендънт".

Според изданието така държавният глава "посочва с пръст към президента на Русия Владимир Путин". "Има много малко страни в света, които могат да организират подобни атаки", добавя Плевнелиев и допълва, че през последната година се е увеличил десетократно броят на нахлуванията във въздушното пространство на България в Черно море от руска страна.

Президентът разкритикува също Европейските държави за изпускането на нещата извън контрол в Близкия изток и северна Африка. Той смята, че всички трябва да са нащрек за това, което се случва в Сирия, заради краха на глобалните и регионални сили, за които Владимир Путин предрича, че са част от промяната на световния ред.

По въпроса с несекващия поток от мигранти в Европа, Плевнелиев заяви, че ЕС трябва да се събере на една маса и да намери най-сетне решение, което да бъде "мирно и балансирано".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!