Плевнелиев: На трудностите трябва да отговорим с повече демокрация

OFFNews 25 юли 2016 в 16:57 5254 11

България и Словения са незаобиколим фактор на мир и просперитет в Югоизточна Европа от гледна точка на бъдещето на региона и посоката на развитие. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев на съвместна пресконференция с президента на Словения Борут Пахор по време на официалното си посещение в Любляна.

Президентът призова съвременните предизвикателства в Европа да бъдат посрещани с дипломация и сътрудничество.

„Приветстваме всяка инициатива за заздравяване и подсилване основите на Европейския съюз, като ключов фактор за мир и разбирателство между народите. От първостепенна важност за стабилността и просперитета на региона е европейската интеграция на Западните Балкани“, заяви Росен Плевнелиев.

Двамата се съгласиха, че България и Словения заедно трябва да играят решаваща роля за продължаване на процеса на разширяване на ЕС със страните от региона.

Плевнелиев и Пахор обсъдиха ситуацията в Турция и изразиха загриженост от случващото се в южната ни съседка. 

„Сега е времето на всички трудности да се отговори с повече демокрация“, категоричен беше Плевнелиев. 

Европейският съюз трябва да помогне в Турция да бъде запазено нормалното функциониране на институциите и върховенството на закона и да бъде гарантирано доброто образование, допълни той. 

По думите му миграцията е едно от предизвикателствата, които Европа трябва да посрещне с единство и навременни и адекватни решения. 

В контекста на миграционната криза президентът посочи, че България е изградила много добри отношения с турските институции.

„Имаме справедливо споразумение за реадмисия с Турция“, коментира Росен Плевнелиев и изрази надежда то да бъде прилагано ефективно.

Двамата държавни глави бяха единодушни за необходимостта от общи усилия в борбата с тероризма и подчертаха, че европейските общества не трябва да се поддават на страха.

„В условията на предизвикателства пред Европа и сигурността на нашите страни от жизнено важно значение е и сътрудничеството в областта на отбраната и по въпросите на сигурността, особено в рамките на НАТО“, посочи Росен Плевнелиев. 

В отговор на журналистически въпрос Плевнелиев посочи, че заедно с Румъния ще настояваме за ясен план за отпадане на визите за българи за Канада, което може да бъде обвързано с преговорите за свободна търговия. 

Трябва да допълним добрия политически диалог с още по-добро икономическо сътрудничество, заяви словенският президент Борут Пахор. Словенският президент изрази убеденост, че силните позиции на България и Словения в рамките на ЕС и НАТО могат да допринесат да се чува гласът на двете страни по въпросите на регионалното развитие и сигурността в Европа и на Западните Балкани.

„Вярваме, че европейската идея и силните европейски институции ще надделеят над актуалните предизвикателства, но трябва да положим заедно усилия“, каза президентът Борут Пахор.

По повод официалното посещение на българския държавен глава в Любляна и като израз на отличния диалог и приятелство между двете страни президентите Росен Плевнелиев и Борут Пахор откриха „Пейка на приятелството“ в Община Медводе. Инициативата е традиционна за словенските домакини.

В Любляна президентът Росен Плевнелиев ще проведе разговори и с министър-председателя на Словения Мирослав Церар, със заместник-председателя на Държавния сбор (словенския Парламент) Матяж Немец и с кмета на Любляна Зоран Янкович. Президентът ще посети високотехнологичния институт „Йожеф Стефан“, където ще се запознае с иновативни проекти в областта на биокибернетиката и роботиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

11

El Commandante

25.07 2016 в 22:43

"България и Словения са незаобиколим фактор"

Пффффхахахахахахахахаххахахаххахаха, само като го прочетох тва и се разплаках от смех и не можех да продължим натам...., НЕЗАОБИКОЛИМ фактор,ахахахахахахахахаха, абе кой ви бръсне за сливи вас бе, мишки.....

16193

10

SC

25.07 2016 в 21:10

Попрището на амбулантния търговец е амбулантната търговия, а не политиката. За съжаление, цитираният в заглавието амбулантен търговец още не го е осъзнал. А би му спестило много мъки...
Е, ще се усети някой ден.

29585

9

Izalina

25.07 2016 в 20:53

Има ли на пазара издание "Съвременен Европейски речник на дипломатическите клишета"?

Не може да няма. Скъп ли е? Свободно ли го продават?

13507

8

Да бориш тероризЪма с демокрация и толерантност, е все едно да се чукаш за девственост.

12678

5

ovgun

25.07 2016 в 18:01

Този клоун изпразни от съдържание думата демокрация.
 
X

Подкастът на OFFNews