Плевнелиев: Балансът в региона е разрушен, длъжни сме да търсим сигурността си

OFFNews 30 юни 2016 в 14:41 4944 10

Снимка БГНЕС

Балансът в региона е разрушен, в зоната на Черно море виждаме една триумфална арка на нестабилността и зависи от всички нас да търсим своята сигурност. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след среща с украинския си колега Петро Порошенко, който е на посещение в България. 

Трябва да си даваме сметка каква извънредна нестабилност има в региона и трябва да бъдем готови да взимаме отговорни политически решения как да гарантираме своята сигурност, при положение, че в зоната на Черно море виждаме една триумфална арка на нестабилност и замразени конфликти от Приднестровието та чак от другата страна през Грузия до Армения и Азербайджан, посочи той. 

Кризата в Украйна продължава да генерира заплахи не само за Черноморския регион, но и в глобален аспект. Нито една държава не може сама да се справи, затова разчитаме на Европейския съюз и НАТО, подчерта Плевнелиев в рамките на отговор на въпрос за флотилията срещу Русия в Черно море. 

Съзнателно повтарям НАТО, НАТО, НАТО, за да е ясно, че България търси своята сигурност. Всяка инициатива, зад която ще застанем, може да стане само под шапката на НАТО. Румънският президент вече опроверга тази идея, а правителството излезе с ясна позиция преди срещата във Варшава, допълни той.

Президентът допълни, че България е един от двигателите приветства предстоящите да бъдат взети решения на срещата на върха във Варшава на НАТО във връзка с даването на допълнителни гаранции за сигурността на всяка една от държавите не само по Източния, но и по Южния фланг на НАТО.

България търси своите гаранции, така както и Румъния, както и Турция и много други държави в черноморския регион при наличието на толкова много заплахи в легитимния формат на този най-силен отбранителен съюз на демократични държави на света, на който страната ни има гордостта да бъдем член, подчерта държавният глава. 

Да нямаш позиция, да замиташ проблема, да мислиш, че на нас няма да се случи - не е опция. Президентът Порошенко най-добре може да каже защо, категоричен беше Плевнелиев. 

Държавният глава за пореден път обяви подкрепата на България за Украйна и позицията на непризнаване анексирането на Крим. 

"За нас Крим е Украйна, а Украйна е Европа", подчерта той. 

Ползотворния диалог между нас дава възможност отново да препотвърдим много ясната и категорична принципна българска подкрепа за европейското бъдеще на Украйна. ЕС е проект за мир и човешко и икономическо развитие на нациите, за сътрудничество между народите.Украйна заема изключително важно за място във външно политическите приоритети на България, каза още Росен Плевнелиев. 

Президентът отбеляза, че това е първият път, в който украински президент пристига в България в рамките на последните 15 години, като посочи, че е доволен от положителната динамика в двустранния диалог между двете страни. 

В рамките на посещението на Порошенко е обсъден въпросът за отмяната на заплащането на дългосрочните визи за украинските граждани, които планират да учат или да работят в България. Освен това са подписани споразумения за сътрудничество при бедствия, сътрудничество в рамките на космически експерименти и по въпросите на младежта.

Българската общност в Украйна е от над 300 000 души и е най-голямата исторически формиралата се наша общност зад граница. Тя е естествената връзка между нашите два народа. Високо оценяваме политиката на украинското правителство по отношение на изучаването на българския език в Украйна. Доволни сме, че преобладаващата част от учениците с български произход в Украйна имат възможност да изучават български език и култура. 240 000 украински туристи идват всяка година в България и искаме този брой да се умножава, допълни Плевнелиев. 

На въпрос за ситуацията в ЕС след Брекзит президентът Плевнелиев посочи, че принципите, в които вярваме, не са се променили и ЕС остава преди всичко съюз за мир. 

Склонен съм да вярвам, че Европейският съюз ще продължи да протяга ръка към Украйна и ЕС ще продължи да бъде открит и да показва силата си чрез разширяване, каза още той. 

Брекзит няма да спре стремежа на Украйна да стане част от ЕС. Това е изборът на народа на Великобритания. Някои смятат, че Брекзит е разрушително явление, аз не съм сред тези политици. Обратно. Аз съм убеден, че Европейският съюз след Брекзит ще стане по-мобилизиран и по силен, ще намери достоен отговор на тезите на популистите. Ние ще бъдем ЕС, Украйна вече е преминала процедурата по ратифициране, ще продължи сътрудничеството във всички сфери и никакви Брекзити няма да я спрат, коментира Петро Порошенко. 

Много високо оценявам принципната и твърда подкрепа на България за украинския суверенитет и независимостта на Украйна. Вашите твърди изявление относно непризнаването на анекса на Крим са извънредно важни за нас, каза още той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

11

El Commandante

30.06 2016 в 18:39

"Браво на Президента! Прави впечатление, че доста израстна като държавник през последните години."

Чесъне, ТИ СИ ИДИОТ БЕ,ахахахахахаххахахахахах

77927

10

El Commandante

30.06 2016 в 18:35

ТРИУМФАЛНА АРКА НА НЕСТАБИЛНОСТТА?!?!?!


Аз отивам да припадна от срам някъде....

77927

9

El Commandante

30.06 2016 в 18:32

Пфахахахахахахаххахха, погледнете я бе ПОГЛЕДНЕТЕ я само тая снимка: Един птявлен алкохолик и един тотален дебил,ахахаха, Карлуково СПИТЕ ЛИ?!?!?

63994

4

Red or Dead

30.06 2016 в 15:11

““““......За нас, Крим е Украйна!.........““““““““““


А за нас Украйна е.......РОССИЯ.....скоро...очень скоро;)

63994

3

Red or Dead

30.06 2016 в 15:08

“““....Прави впечатление, че доста израстна като държавник през последните години.“““““



Соте, ползвах ти поста....безплатно;)


“Бухахаххахахахахахахахахаххахахахахаххаха“

63994

2

Red or Dead

30.06 2016 в 15:04


Абе каква е тази фотка,аз виждам само едно голяяямо....НИЩО!


““““...Плевнелиев: Балансът в региона е разрушен, длъжни сме да търсим сигурността си...““““““““


Ще я намериш...“сигурността“.....на кучето в ауспуха!!