Плевнелиев: 4 любовници ми спретнаха. Но спя спокойно, защото съм верен на жена си

В страните членки на ЕС няма вицепрезидент, припомни държавният глава

OFFNews 15 януари 2017 в 13:04 25831 11

Снимка Сергей Антонов - OFFNews

Нагледах се на медийни империи, на „тролове“, нагледах се на едни или други, вече четири любовници ми спретнаха, да не са и повече – не ги броя. Но аз спя спокойно. Аз спя спокойно, защото съм верен на жена си, защото си обичам децата, защото не съм взел един лев и защото не съм зависим.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за Българското национално радио.

Президентът Радев ще прави сега служебно правителство. Аз искрено му пожелавам успех, но всеки един от министрите ще бъде сканиран за зависимости. Аз направих две служебни правителства. Посочете ми един министър, който да е символ на каквато и да било зависимост. Аз правих обществени поръчки за милиарди в Министерството на регионалното развитие. Посочете ми един лев, който да е отишъл някъде под формата на зависимости. Затова аз се гордея с всичко това, което направих, и бях друг пример, каза Плевнелиев.

Първанов "не е казал абсолютно нищо коректно по мой адрес"

Плевнелиев изтъкна, че не е нарушил Конституцията като е отказал да назначи трето служебно правителство:

"По принцип оценката импийчмънт специално в този случай дойде от един бивш президент на България, който до момента не е казал абсолютно нищо коректно по мой адрес, така че лично аз трудно бих приел тази оценка, още повече, че аз спазих Конституцията. Категорично."

И днес заставам в края на мандата си и казвам: не е необходимо държавният глава да има повече права. Правата на българския президент са достатъчни. Българският президент е по-скоро в категорията на силните президенти. В ЕС президентите са само две категории – тези, които са избирани от парламента, и тези, които са избирани от народа. Българският държавен глава е голям щастливец, че народът го избира. Това го прави силен. Същевременно той има глас до края на живота си, силен, защото е бил избиран от народа. Да, аз ще продължа да бъда активен гражданин, ще следя политиката, ще имам позиция, ще бъда готов да я отстоявам. Ще ходя по студиата, ще ходя по университетите, ще работя с политическите партии, с гражданското общество и ще знам, че на един държавен глава му отива цял живот да има позиция, да казва истината. Но в този случай един бивш български президент не каза истината. Какъв импийчмънт? Аз не съм нарушил Конституцията. И същият този бивш български президент преди няколко месеца обясняваше как си мислел за трети мандат. Ами ето това, ето това е, как да ви кажа, тотално непознаване на българската Конституция и не само предпоставка за проблем, но бих казал така: не му отива на един български държавен глава да поставя под въпрос духа и правилата на Конституцията. Не му отива на един български държавен глава да не се огледа във всички други демократични държави в ЕС. Посочете ми една, в която някой си мисли за трети мандат, каза президентът.

С Маргарита Попова ще си тръгнем различни, но заедно

С вицепрезидента Маргарита Попова просто седнахме веднага след моето интервю по Нова телевизия. Седнахме с нея и си поговорихме. И въпросът е следният. Вижте, ще го кажа много ясно и дано да бъдем разбрани правилно: Над нас - ние двамата с Маргарита Попова съзнаваме много добре - над нас е и народът, и президентската институция, и Конституцията. Те са просто над нас. Не ни отива, особено в последните дни от мандата, да излъчим един погрешен сигнал към народа, един сигнал на нещо, на което народът се е нагледал през годините. Всеки сам за себе си, всеки, как да кажа, слуга на собственото его. Аз се гордея, его нямам, мога да работя с всеки. С Маргарита Попова ще си тръгнем различни, но заедно, каза Плевнелиев.

От ден първи аз делегирах определени правомощия на вицепрезидента Попова. Тя въведе правила, нещо, което досега не бе правено, във всяка една от комисиите - и за гражданство, и за убежище, и за опрощаване на държавни вземания, и много други неща. Тя си свърши добре работата, тя си имаше нейните приоритети, тя беше полезна на народа, обиколи регионите. Ходеше и отиде на хиляди места, така както и аз го направих. Тоест, гледайки назад към моята работа с Попова, разбира се, не мога да говоря за Стоянов, за Първанов, и за другите български президенти, но ние двамата свършихме определено в трудни времена много полезна за народа работа, категоричен е той.

В страните членки на ЕС няма вицепрезидент

Оттук нататък обаче, ако има дебат за промяна в Конституцията, този дебат трябва първо да гледа напред, какво можем да подобрим. Второ, той трябва да гледа устойчиво да бъде променена Конституцията, не заради една или друга личност, устойчиво. И тук трябва да се гледат работещи модели. Да, в Европа, трябва да си кажем, в Европа, във всички държави членки на ЕС, във всички други няма вицепрезидент. В България има. В другите държави няма. Какво се случва, ако се случи нещо на държавния глава? Председателят на Народното събрание поема функциите, докато същевременно се организират нови избори. Дали работи този модел във всички държави – членки на ЕС? Работи. Но в България работи ли? Също работи. Така че е въпрос на преценка на хората, които оттук нататък ще се занимават, да преценят, заяви президентът.

Аз мога да кажа, че всеки един от нас двамата като президент и вицепрезидент допринесе, добави стойност, беше посветен, институцията бе обогатена и въпреки нашите различия всеки един от нас е бил полезен. И най-важното, народът го е оценил. Затова и ние с Маргарита Попова ще си направим заедно пресконференцията в четвъртък, ще отчетем заедно мандата и ще си тръгнем, каза той.

Отново казвам, има ли сме различна позиция, защитавали сме различни каузи. Ще дам само един пример. Аз свалих доверието си от правителството на Орешарски, аз съм първият български държавен глава, който не просто критикува един министър-председател и мандатоносителите, аз направо свалих доверието си от тях. В този момент, в който аз го направих това нещо, вие си спомняте много добре, че вицепрезидентът беше на друга позиция. Въпреки това аз казвам ясно и категорично: ние всички трябва да се поучим, че в демокрацията различните позиции не бива да водят до конфронтации, добави Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

8

ELPIDA

15.01 2017 в 16:04

"...Аз свалих доверието си... аз съм първият...аз направо свалих доверието си от тях."

Три пъти в едно изречение "аз" !
Един път НИЕ - сбогом , Плевнелиев!

12455

7

merypoup

15.01 2017 в 16:01

"Посочете ми един министър, който да е символ на каквато и да било зависимост."

Само на прима виста се сещам за Митов и Христо Иванов, агенти на чуждо влияние лансирани от президента.

25665

5

Victimized

15.01 2017 в 15:30

Да, точно така, разбирам какви са ви упорните точки на този етап от предизборната кампания. Но да ми ги повтаряте постоянно, няма да направи загубата ви по-лека, дори напротив. Понеже сигурно и на тези дето са ви близки идеологически им е омръзнало от едно и също, което в крайна сметка води пак до НИЩО, абсолютното нищо което се прави в България...

25665

3

Victimized

15.01 2017 в 14:58

"Българският държавен глава е голям щастливец, че народът го избира. Това го прави силен. Същевременно той има глас до края на живота си, силен, защото е бил избиран от народа."

Радев бе избран от народа, понеже ако беше кандидат Нинова или някой друг партиен член, нямаше да постигне и половината гласове.
А ти Роско, тебе те избра Бойко, който пък в прав текст каза, че половината му министри са избрани от Прокопиев, като визираше теб лично, за какво точно си благодарен ???
Тръмп също беше избран по този начин, и въпроса не е в това каква политика ще реализират, това предстои да видим, въпроса е , че хората спряха да вярват на партиите и с избора си показват, че искат ново лице в политиката. Очевидно е, че не само лицето е това което желаят, но промяната трябва да започне от някъде. И тя започна, с изриването на боклуци дето повтарят едни и същи заучени мантри на "началниците" които са ги лансирали . Това е нещото заради което прогресивната част от народа се радва......