Писма между кандидат-президенти: Велизар Енчев иска мнение на Каракачанов за Русия

OFFNews 11 септември 2016 в 19:22 8672 7

Кандидатът за президент Велизар Енчев се възмути от позицията на председателя на Националния фронт за спасение на България /НФСБ/ Валери Симеонов към Русия и написа към съпредседателя на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов, също кандидат-президент - отворено писмо. 

Позицията, която възмущава Енчев, е следната: 

„В голяма част от историята на България Русия е била наш враг. Даже бих казал, че в по-голямата част от историята ни Русия е наш враг, включително и при Руско-турската освободителна война… Година след освобождението се е стигнало до там, че голяма част от народа започва да съжалява за турското робство…“ - думите са на Валери Симеонов.

И след тези думи Велизар Енчев написа, но не към него, а към опонента му Каракачанов: 

"В навечерието на предизборната кампания се обръщаме към Вас с молба да изразите своето становище към тази скандална позиция, която е възмутителна и от историческа, и от морална гледна точка.

Тъй като Каракачанов е съпредседател на ПФ, при това историк по образование, той е длъжен да вземе отношение към бруталното изявление на коалиционния си партньор. По логиката на председателя на НФСБ, който не крие своята омраза към Русия, императорската армия на Александър II е била не освободител на българите, а окупатор на българските земи. И което е особено шокиращо в това откровение, българският народ съжалявал за турското робство.

Ако Вие не се разграничите от позицията на председателя на НФСБ и не осъдите грозните обиди към саможертвата на десетките хиляди воини от руската императорска армия, ние ще имаме всички основания да твърдим, че издигнатата от НФСБ, ВМРО и „Атака“ кандидат-президентската двойка е солидарна с патологичната русофобия на своя партньор и всъщност е поредната коалиция на измамата.

Смятаме, че г-н Волен Сидеров също е длъжен да осъди тази антибългарска позиция. В противен случай ще смятаме, че и ръководството на „Атака“ е капитулирало пред Валери Симеонов и е минало в лагера на родните русофоби, пригласящи на неоосманистите в Република Турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

6

Лопе де Вега

12.09 2016 в 09:30

Ало, пича с минуса - сложи ми още пет минуса, но вземи и напиши какво си имал предвид. С какво и защо не си съгласен. Дай да се просветим малко, де. Щото така не е интересно. Ако трябва, аз ще си сложа -5, но обясни къде бъркам или поне с какво не си съгласен.

Поздрав!

29217

5

Лопе де Вега

12.09 2016 в 08:45

Освобождаването на България от турско не се превръща в завоюване само и единствено, защото европейските сили не могат да допуснат излизането на Русия на Бяло море, а оттам пряко на Средиземно. В този момент Турция не представлява сериозен фактор в европейската политика, което рязко променя военно-политическия баланс. Затова е проведен Берлинския конгрес - за да предотврати засилването на позициите на Русия и така да не позволи преждевременното избухване на общоевропейска война.

Поздрав!

11841

4

трафоПОСТ

11.09 2016 в 23:24

Колкото и да не ми е симпатичен Симеонов, прав е за Русия и отношението и към България. Малко хора знаят, че след освобождението, Русия ни връчва сметката за него. Сумата е ичислена във френски франкове, и оформена от първото народно събрание като външен дълг на България към Русия. Толкова за един народ, който ние наричаме братушки, но те нас незнайно защо наричат Задунайская губерния.

17898

3

кикимора

11.09 2016 в 22:28

Хленчев беше вкаран в парламента само заради опростачения си антибоковизъм от т.н. патриоти.
И сега се хапят по гъза за тая глупост.

17439

2

мнение от IP

11.09 2016 в 20:07

Предлагам да се проведе дебат между кандидат-президентите в България по една единствена най-важна и животрептяща за българското общество (горкото) тема. Те по други теми не се изказват и без това - "Какво е отношението ви към Русия?", та електоратът да може да се погнуси докрай.