Петър Славов: Сезираме ЕК за горивата, информацията бе нарочно скрита

OFFNews 05 април 2017 в 09:27 8458 10

Информацията за това кой държи данъчните складове за горива у нас не беше бавена, тя целенасочено беше скрита от бившия финансов министър, заяви Петър Славов от „Нова република“ в ефира на bTV.

Вчера партията получи данни за собствеността на складовете, след като спечели съдебно дело за достъп до информация и Министерството на финансите (МФ) беше задължено да ги предостави.

„Няколко пъти като народни представители в миналия парламент сме питали кой контролира данъчните складове, тъй като в България вече и децата разбраха, че за да търгуваш с горива, трябва да имаш достъп до данъчен склад. Тъй като той (финансовият министър, бел. ред.) отказа да ни отговори неколкократно в парламента, ние се видяхме принудени като граждани да заведем съдебно дело“, каза Славов.

Той добави, че победата в съда е изключително важна именно защото е заведен граждански иск.

„Всеки гражданин, когато му се откаже обществена информация, може да съди съответната администрация, съответния недобросъвестен министър и по съдебен ред да го принуди да предостави тази информация“, добави той.

„Видяха се смущаващи цифри. Това, което знаехме към 2011 г. от сходна информация, която тогава е била поискана и получена, е че 80% от тези данъчни складове се контролират от две дружества. Това, което не знаехме, е какво се случва след това. Предупреждавахме, че вероятно ситуацията се е влошила, а това води до допълнителен контрол, допълнително затрудняване на достъпа до пазара на горива на конкуренти, освен за най-големите участници – същите тези, които бяха разследвани за картел от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)“, посочи Славов.

„Това, което разбрахме вчера от отговора, е че 92% от капацитетите на данъчните складове за бензина и 82% за дизела се контролират от едно дружество и това е групата на „Лукойл“. Това са данните за 2015 г. За 2016 г. нямаме тази информация, затова вчера попитах дали в новото Народно събрание ще се намери поне един смел народен представител, който да попита новия финансов министър как изглеждат нещата за 2016 г. Възможно е още повече да са се влошили и цифрите да са се доближили още повече до 100%“, каза Славов.

Цените у нас са непазарни и трайно по-високи от средноевропейските, така че очевидно има проблем. За нас той е в достъпа до пазара, който се контролира от достъпа до данъчни складове, допълни още Славов.

Той посочи, че и други фирми притежават складове, но тяхното участие е толкова незначително, че не могат да влияят на достъпа до пазара на горива.

Бившият депутат добави, че КЗК не е пожела да изчака отговора от МФ преди да обяви становището си, че няма картел на пазара на горива, въпреки че е било ясно, че данните ще бъдат предоставени тези дни. „Ако ги беше взела предвид, може би щеше да каже и нещо различно, а не: „Монопол няма, проблем няма“, коментира Славов.

„КЗК не пожела да се занимае сериозно с проблема на пазара на горива. Именно затова ние от Нова Република ще сезираме Европейската комисия по въпроса чрез нашия евродепутат Светослав Малинов“, категоричен бе Петър Славов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11714

10

Prosperozo

05.04 2017 в 18:07

"Професоре", а кой точно не ви омерзява? Покажете малко уважение, ако да са ви политически опоненти. Хората поне са направили нещо, за да станат ясни нещата, докато всички останали гледат да потулят истината. Като гледам освен тук и в Дневник, Капитал и Екип нюз, абсолютно никакъв интерес по темата в днешната преса. Та можем да си направим сметка Кой е на ясла на Лукоил и прЕятели?

14469

4

случайно прочетох

05.04 2017 в 11:24

Кучетата си лаят, керванът си върви...

42249

3

Denis Rizanov

05.04 2017 в 11:09

... вместо да влезете с ГЕРБ...

Ми нали герб в лицето на финансовия си министър - ученичето на свищовския Адам, ПЕДЕРВЛАДКО ПЕДЕРГОРАНОВ, КРИ ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ БЕ!

АБДАЛ!

18551

2

Нострадамус

05.04 2017 в 11:02

Това, че има картел на горивата в България и, че „Лукойл“ определя цената им, го знаят вече и децата. По-интересно е обаче, кой диктува на картела на горива на какви цени да ги продават, и това е старателно пазената тайна, която обаче е обществена тайна. И те са, техните имена са : Валентин Златев и Бойко Борисов!!!