Пазарджишките общинари забраниха бурките

OFFNews 22 април 2016 в 14:35 6234 14

Пазарджишките мюсюлманки ще трябва да свалят бурките, когато ходят за социални помощи.

Да има забрана за носене на бурки на обществени места. Това реши Общинският съвет в Пазарджик, съобщава bTV. Според местните мюсюлмани носенето на бурка е единствено израз на религиозната им принадлежност и не е пречка.

Къде точно да бъде въведена забраната и каква да е глобата ще се решава на следваща сесия на Общинския съвет. На нея ще се решава дали забраната да е тотална или да се отнася само за обществените и държавните учреждения.

Присъстващите на общественото обсъждане по наредбите за забрана на бурките категорично подкрепиха забраната на бурките,  допълва pa-media.net.

Изказалите се поискаха и сериозни санкции, включително и стигащи до затвор. Иван Итов, който се представи като родител, настоя общината да осигури сигурността на жителите, като приложи строга забрана навсякъде и сериозни санкции. Според него не може да се забрани забулването само в институциите, а в парка да е разрешено.

Сашо Кантарев също поиска забрана на бурките на всички места: „Ние се стремим да сме много толерантни към тази зараза, която е плъзнала в цяла Европа. Наредбата трябва да е категорична, а не да си избърсваме ръцете с нещо половинчато. Имайте отговорността да приложите тази забрана.”

Жителка на квартал „Изток” заяви, че забраната и всичко трябва да е „из корен”. Николинка Найденова от Пазарджик заяви, че Наредбата на общината не е пълна, няма респект и рестрикция по отношение на хората с бурките. „Пазарджик все още е български град, а ние сме християнска държава. 300 лв. за първо, 1000 лв. за второ носене и нататак – затвор”.

Пред гражданите говориха и вносителите на проектите.

Общинският съветник Благо Солов заяви, че има воля за обединение около един текст за забрана. В момента предложенията са две. В края на дебата той заключи, че мнението на администрацията е еволюирало и трябва да се намери начин и подход да се обединят в общите моменти. Солов  предложи в залата на 27 април в ОбС да се внесе едно конкретно предложение, което да получи сериозна обществена подкрепа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12088

14

myway

23.04 2016 в 06:30

Да действат докато е време, мангалките ще свалят бурките, много им разбират главите от ислям. По-важно е на мъжете им да се"въздейства"по правилния начин от съответните органи.Иначе след броени години децата им ще са готови убийци.

11316

13

Алекс

22.04 2016 в 18:38

Браво на общинарите в Пазарджик! Така се защитава държавността! Да видим сега смешният плач на "правозащитниците" на фундаменталния ислямизъм.

12008

12

Никакви бурки нямаше в Пазарджик до преди 7-8 години. После дойдоха емисари от Саудитска Арабия и започнаха да раздават пари, за да се носят бурки. И циганите понесоха бурки! Отдавна се говори из Пазарджик, че трябва да има глоби за тези бурки, и когато им вземат парите по този начин за бурките, които им са дадени да ги носят те сами ще ги свалят. Защото циганин много ревностен мюсюлманин в България, те такова животно няма! Интересът клати феса!
Ако аз отида в Саудитска Арабия и започна да раздавам пари, за да свалят бурките и да станат християни... Вие как мислите? Дали ще ми се получи схемата, или още на вторият час ще ме вкарат в затвора?

8359

9

ОФчар

22.04 2016 в 15:58

Браво на пазарджишките общинари. Примерът им трябва да се последва!
България е светска /не съветска!/ държава с официален език - БЪЛГАРСКИ и официална религия - ПРАВОСЛАВНО ХРИСТИЯНСТВО

12796

6

Draven Filosoff

22.04 2016 в 15:22

Браво!
 
X

Да помогнем на украинските деца!