Павлова: Ген. Радев ме разбра за тол системата

OFFNews 03 януари 2017 в 21:26 11206 12

Обществената поръчка за тол система е обявена от АПИ още през месец април миналата година. Тя вече девет месеца е в общественото пространство, но се обжалваше няколко пъти по много причини и интереси, за да се удължи процедурата, заяви пред bTV министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Ген. Радев ме разбра, уверих го, че нямаме план да обявяваме нови обществени поръчки, каза Павлова.

По-рано днес от пресцентъра на МРРБ обявиха, че в изпълнение на разпореждане на министър-председателя  Борисов Павлова е провела телефонен разговор с Радев.

Тя е казала на новоизбрания президент, че "въпросната обществена поръчка не е нова, а възобновена съществуваща процедура, стартирана на 5 април 2016 г." и че "въпросната обществена поръчка е била обект на много жалби, поради което е била спирана и възобновявана неколкократно досега".

Павлова твърди, че е възобновила старата процедура без промяна на условията, като единствено е удължила крайния срок за подаване на оферти и че "нито МРРБ, нито АПИ нарушават разпореждането на министър-председателя Бойко Борисов да обявяват нови обществени поръчки."

Тол системата ще бъде въведена, като стандартните винетки за леки автомобили няма да отпаднат. Това е изключително по-изгодно за българските граждани и пътуващи – запазваме електронната винетка за колите, за да може те да не плащат на километър, а на изминато време, каза министърът на регионалното развитие пред bTV.

На въпрос срещу какво са възраженията за тол системата, Павлова каза, че има няколко хипотези:

Първата е предполагаем интерес на превозвачи, защото за тях за транзитно преминаване през България тази система не е изгодна. Сега плащат 10 евро, а ще трябва да плащат около 70-80 евро, твърди тя.

Павлова каза още, че е възможно възраженията да идват и от производителите на бордови устройства, защото тол системата е GPS базирана:

Тази система е много важна за националната сигурност, тя се връзва към европейската система и по този начин се проследяват стоките и превозните средства в страната. В борбата с контрабандата също е много неизгодно да се следят всички автомобили, каза министърът на регионалното развитие.

Междувременно Комисията за защита на конкуренцията е уведомила АПИ, че е постъпила нова жалба по процедурата за тол системата и АПИ отново временно ще спре обществената поръчка до произнасянето на КЗК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

13

Red or Dead

03.01 2017 в 23:59

И НАИСТИНА за последно....
айде беги “да се возиш на метрото“.....току виж го затворили и него.....за ремонт..:))))))))

63994

10

Red or Dead

03.01 2017 в 23:03

Остана само да ни “светнеш“ как през “социализЪмът нямаше банани..нямаше смартфони..“...“и доматите ги рупахме с колците...:)))))
Дали съзнаваш колко си елементарен.......

63994

9

Red or Dead

03.01 2017 в 22:58

“““““..... Е ГЕРБ-аджиите са повече италианци а другите и за анголци не минават.....“““““““““

ХАХАХАХАХАХАХАХАААААА......ясно......

@уйче се “разкри“ - БУНАДЯСАЛА италианска мисирка..:)))))

барабойко..ръпонят...“мама“цецка.....италианци..:))))))))))))....

@уйче...уйче....и твойта не е лесна.......