Патриотите със сигнал до ЦИК заради агитацията на турски на Местан

Симона Костадинова 29 септември 2015 в 13:22 1705 0

От Патриотичният форнт (ПФ) ще подат сигнал до ЦИК срещу председателя на ДПС Лютви Местан за агитация на турски език по време на предизборната кампания.

Това заяви съпредседталят на ПФ Валери Симеонов от парламентарната трибуна. Той призова и останалите депутати, които не одобряват "грубото нарушаване на закона от страна на Местан", да подпишат сигнала.

В събота ДПС откриха предизборната си кампания в Исперих. Там лидерът на партията поздрави на турски език всички присъстващи по случай Курбан байрам.

Именно това е и причината за сигнала на ПФ. Симеонов подчерта, че според Изборния кодекс предизборната агитация може да се извършва само и единствено на български език, а лидерът на ДПС непрекъснато нарушава разпоредбата през последните 2 години.

"Явно става въпрос за демонстрация на неспазване на закона, с което се дава пример на електората на ДПС, че българските закони нямат сила и действие върху политическото ръководство на ДПС и оттам и на екелтората на тази партия", заяви Симоенов. 

По думите му това, че Местан си позволява да агитира на турски, е "грубо посегателство срещу държавата, законността и етническия мир".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews