Патриотите подкрепят реформаторите за правителство

OFFNews 08 декември 2016 в 13:30 6378 9

Снимка БГНЕС архив

Патриотите ще подкрепят правителство, съставено с мандат на Реформаторския блок - стана ясно днес след среща между двете партии в парламента.

 „Излизаме обединени около целта да не се допусне поредна правителствена и съответно парламентарна криза. Смятаме, че България има нужда от стабилност, а не от поредно безвремие, хаос, служебно правителство, за каквото настояваха от БСП",коментира след срещата Валери Симеонов  от ПФ.

Депутати от двете парламентарни групи казват, че срещата е протекла при изключително разбирателство и добронамерен тон.

Патриотите не са съгласни да има правителство на Росен Плевнелиев за 20 дни, а след това след 22 януари,когато Румен Радев встъпи в длъжност да има ново правителство. "Такива глупости не искаме", категоричен е Симеонов. 

„Смятаме, че в това Народно събрание имаме нужното мнозинство, за да продължаваме да изпълняваме програмата, под която сме се разписали“, заяви още той.

Все пак патриотите са поставили условие за подкрепата си, а именно да бъдат заложени и приоритетите на тяхната програма - повишаване на пенсиите, решаване на въпроса с охраната на границата и мигрантския поток, продължаване на реформите в икономиката и в енергетиката, битовата престъпност и оздравяването на климата за дребния и средния бизнес.

Красимир Каракачанов от ПФ коментира, че повишаването на пенсиите е основно условие към реформаторите. 

От страната на Реформаторския блок здравният министър в оставка Петър Москов, коментира, че усилието за реформи трябва да продължи в този парламент, но уточни, че разговорът е предварителен и предстоят още диалози. Москов е категоричен, че това мнозинство е добро и от РБ не виждат друго подходящо, но може би с няколко допълнения, в тях категорично не влизат БСП и ДПС. Москов обаче отбеляза, че между патриотите и реформаторите има доста прилики, но и доста различия.

Двете големи политически сили ГЕРБ и БСП - вече върнаха на мандатите, връчени им от Плевнелиев, за съставяне на правителство. 

Реформаторите най-много държат на среща с ГЕРБ, за да обсъдят мандата, но засега наклоните им се, ако се стигне до съставяне на кабинет, той да е експертен - от експерти, а не от политици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12038

9

косата

20.02 2017 в 13:01

Баницата вкусна, не им се става от масата

17439

4

мнение от IP

08.12 2016 в 14:59

И от цялата работа лъсва фактът, че тези дето искат да правят реформи се замотаха точно заради различията си. А се тревожат, че след изборите щели да управляват други. Ами вместо кръпки, направете така, че да получите доверие и гласове за реформи. А не само разни скандали с хора, коли, поръчки да излизат. А реформите да буксуват.

11671

1

безпартийна

08.12 2016 в 13:42

Ако ГЕРБ не ги подкрепи, никакво правителство не могат да направят ПФ и РБ2. А ако ги подкрепи, защо му беше на Борисов да дава оставка? Остава същото мнозинство.