Патриотите искат затвор за агитация на чужд език

Ивайло Анев 08 април 2015 в 12:39 7019 3

До 3 години затвор и глоби от 10 до 20 хиляди лева за агитация на чужд език. Това предвижда законопроект, внесен от Патриотичния фронт, за промени в изборното законодателство.

Съпредседателят на Фронта и основен вносител Валери Симеонов заяви, че тези промени са обещани преди миналите избори.

Според внесения законопроект гласуването трябва да бъде задължително и лично, като всеки, който не е гласувал подлежи на санкция.

Симеонов заяви, че иска пред всяка избирателна секция да бъдат разлепени информационни табла, на които да бъдат изписани телефоните на МВР и на районни прокурори, които отговарят за нарушения в изборния ден и гражданите могат да звънят и сигнализират за видени такива.

За да бъде прекъснато стадното гласуване в Турция, вносителите предлагат в държавите извън ЕС, изборни секции да бъдат открити само в дипломатическите представителства.

За да бъде решен проблемът с мъртвите души всеки имащ право да гласува трябва да се регистрира 35 дни преди изборния ден.

Патриотите предлагат и от 1 до 6 години затвор за купуване на гласове, а за отпечатване и държане на бюлетини извън закона да се налага лишаване от свобода от 1 до 5 години.

От Патриотичния искат още промяна в Кодекса на труда, която да задължи работодателите да осигурят половин почивен ден за служителите си в изборния ден.

Проектозаконът предвижда още забрана по време на предизборната кампания за раздаване на подаръци, награди и други с изключение на знамена, печатни агитационни материали с пазарна стойност до 2 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!