Патриотите искат три оставки заради скандала с учебните програми

Симона Костадинова 28 януари 2016 в 14:35 5749 4

Красимир Каракачанов

Патриотичният фронт поиска три оставки заради скандала с проектите на учебни програми: на зам.-министъра Ваня Кастрева, на началника на кабинета на министъра Мюйессер Солак и на директора на дирекция "Образователни програми и образователно съдържание" Евгения Костадинова.

Патриотите отправиха искането си на среща с министър Тодор Танев в парламента днес.

Напрежението възникна, след като миналия петък вечерта МОН публикува проектите за нови учебни програми за II, VI и VIII клас. В новата програма за шести клас вече не се споменава за турско робство, османско владичество или иго - говори се за "съжителство", "османска власт" и взаимни влияния между християни и мюсюлмани. Този "прочит" на историята ни предизвика скандал, историци се изказаха с възмущение срещу програмата, а Божидар Димитров отиде по-далече, като дори заяви, че срещу пари някой в МОН прокарва политика на "изтриване" на паметта на българина.

Съпредседателят на ПФ и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов обясни, че Кастрева, Солак и Костадинова трябва да поемат отговорност за скандала. Подобни "експерименти" с програмите на децата водят до размиване на националното съзнание на хората, категоричен бе той и допълни, че според българската историческа наука периодът 1396 - 1878 година е оставил не само грозни следи върху българското национално съзнание и история, но е върнал българския народ с векове назад.

"В науката няма спор по въпроса за турско робство. Подобни експерименти с учебниците по история и литература на българските деца през последните 25 години, в началото от наивност, а в последните години - напълно тенденциозно, водят до разпад на националната идентичност", каза Каракачанов.

"През последните 20 години обаче става дума за тенденциозно и съзнателно подменяне на фактите и логиката в българската история. Става дума за икономически интереси на българските чиновниците, които го правят, защото те участват в най-различни програми финансирани от най-различни фондации", каза Каракачанов.

Исканията, свързани с учебните програми на Патриотите, представени на министъра днес, са:

Начален курс

- Възстановяване на учебен предмет роден край;

- История - задължителната подготовка да започва и да завършва с история на България.

Основен курс

5 клас – изучаване на пълния курс по история на България, съобразено с възрастовите възможности на учениците;

6 клас – изучаване историята на Стария свят и на българските земи в древността;

7 клас – изучаване на средновековната обща история и българското Средновековие.

Първи гимназиален етап

8 клас – изучаване историята на Новото време, Българско възраждане и следосвобожденския период до Първата световна война;

9 клас – изучаване на историята на съвременната епоха и най-новата история на България;

10 клас - изучаване на пълния курс по История на България.

Втори гимназиален етап

11 клас – изучаване на учебен предмет история и цивилизация като част от задължителната подготовка с акцент върху понятия и общочовешки ценности.

Литература

- Запазване на всички изучавани до момента литературни произведения от български автори и българско народно творчество, формиращи национално самосъзнание у българските деца и младежи. Тук не се налага съобразяване с хронологична последователност, за това и не е необходимо разместване на изучаваните произведения в различни класове.

География

- Увеличение на предвидения в 5-ти клас хорариум по география и икономика от 51 на 68 часа.

- Разтоварване на учебното съдържание по география и икономика за 5-ти клас от прекомерно тежки изисквания, силно смекчаване на нормативните изисквания за придобиване на определени компетентности, очаквани резултати и нови понятия.

- Нормативно гарантиране на възможността учителите по география да могат да водят часове по новите учебни предмети предприемачество и гражданско образование.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови