Първанов се ядоса на БНТ защо само кандидати на ГЕРБ и БСП ще ходят в "Панорама"

OFFNews 30 септември 2016 в 16:07 5647 7

Лидерът на АБВ и бивш президент Георги Първанов изпрати гневно писмо до шефката на БНТ Вяра Анкова. Той не приема проекта за споразумение между националната телевизия, коалициите и инициативните комитети за отразяване на предизборната кампания.

Основното възражение на Първанов е това, че в последния от двата тв дебата в предаването "Панорама" ще участват само кандидатите на ГЕРБ и БСП.

"По каква логика в последното издание на публицистичното предаване, е предвидено да участват кандидатите, издигнати и подкрепени от първата и втората по брой на получените гласове политически сили от последните парламентарни избори, представени в 43-то Народно събрание", пита лидерът на АБВ.

Първанов обяснява на Анкова и че остава с усещането за предварително договорен мач между ГЕРБ и БСП. Той се възмущава и от това, че генерал Румен Радев ще се ползва от привилегиите, предвидени за на парламентарно представена партия, въпреки че е издигнат от инициативен комитет.

Ето и пълният текст на писмото:

Уважаема г-жо Анкова,

Във връзка с предстоящите избори за Президент и Вицепрезидент на Република България, насрочени за 6 ноември 2016 г., Ви уведомявам, че:

Възразявам остро срещу проекта за Споразумение между БНТ, коалициите и инициативните комитети, изготвен от обществената телевизия, който се позовава на Изборния кодекс.

В този проект страните заявяват, че ще се ръководят от „общоприетите принципи на честното политическо състезание" и се залагат редът и правилата на взаимодействие.

Извън всякакво съмнение обаче, равнопоставеността на участниците в надпреварата е драстично нарушена и в интерес на две политически сили.

Става дума за предвидените дискусии в предаването „Панорама“. Според предложения проект те са две: на 21.10.2016 г. и на 28.10.2016 г. По каква логика например, в последното издание на публицистичното предаване, е предвидено да участват кандидатите, издигнати и подкрепени от първата и втората по брой на получените гласове политически сили от последните парламентарни избори, представени в 43-то Народно събрание? Изборите на 6-и ноември са за президент, те са мажоритарни. Отделен е въпросът, че в случая оставаме с усещането за предварително договорен мач между ГЕРБ и БСП, чиито представители открито заявяват, че ще участват в дебати само и единствено помежду си. И още: откога и на какво основание ръководството на БНТ счита, че регистрираната от Инициативен комитет за участие в изборите кандидат-президентска двойка, се ползва с привилегията на парламентарно представена партия?

Оставам с очакването за незабавно и справедливо решение на поставените от мен въпроси.

Георги Първанов

президент на Р България (2002 – 2012)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11751

6

Big Smile

30.09 2016 в 18:46

Гоце вече ни е омръзвал - на руснаците също...
Ето защо за него няма ТВ..
Viva Jezov!

12727

3

dhk1313

30.09 2016 в 16:40

Чичолина, бъркаш. В САЩ партиите са не по-малко отколкото в България. Имат си Социалическа, "Работнически свят", Зелена, "Естествен закон", Либертарианска, "Мир и свобода" и много други. Вярно, някои събират по толкова гласове, колкото и нашенските си аналози...