Първанов поиска Едвин Сугарев да бъде уволнен като дипломат

OFFNews 23 ноември 2016 в 14:22 11740 7

Лидерът на АБВ Георги Първанов иска премиерът да отзове консула ни в Ниш Едвин Сугарев. От партията настояват още той да бъде уволнен от дипломатическа служба. 

В писмото на Първанов до Борисов се казва: 

В поредица от интервюта между двата тура на президентските избори и след изборите, генералният ни консул в Ниш Едвин Сугарев си позволи да направи изявления, които нарушават изискванията на дипломатическия пост, който заема в момента, представляват недопустима намеса във вътрешнополитическия живот на страната, забранена от Закона за дипломатическата служба и съдържат скандални оценки за политиката на чужди държави с потенциал на крупен международен гаф, който може да влоши авторитета на България и отношенията й със съответните държави.

Без да пренебрегваме факта, че самото му появяване пред медиите трябва, според законовите разпоредби, да бъде разрешено и съгласувано с ръководството на МВнР, г-н Сугарев извърши директна противозаконна агитация в полза на един от двамата участници в балотажа, направи внушения за възможна промяна на външнополитическата ориентация на страната в случай, че другият спечели, коментира публично в негативен план избирането на новия български президент и този на най-мощната държава в света и наш съюзник и ги обвърза по един крайно произволен начин с политиката на друга велика сила на Балканите.

Допълнително, с обявеното намерение да започне безсрочна гладна стачка, той на практика показа, че е готов да изостави задълженията си, възложени му от българската държава, в това число да се грижи за консулското обслужване на българските граждани в Сърбия и на сръбските туристи, бизнесмени, културни дейци и други граждани, желаещи да посетят България, както и да следи за спазването на правата на българското национално малцинство, концентрирано в този район на Сърбия.

Във връзка с това ПП „АБВ“ категорично настоява генералният ни консул в Ниш да бъде незабавно отзован в България и уволнен от дипломатичската служба. Надяваме се, че правителството в оставка и МВнР ще намерят време да приемат такова решение, както намират време да утвърждават посланици и назначават други ръководни дипломатически служители въпреки ограничения времеви хоризонт пред себе си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11974

5

Royale

23.11 2016 в 22:16

Червените рубладжийски подлоги се надигнаха и започнаха да искат забрани, уволнения, ограничаване на свободите.

11827

3

Victor Dachev

23.11 2016 в 15:06

Хубаво е че съгражданите ни от индобългарски произход толкова се вълнуват, че коментират.