Първанов: Споровете ни с Костов бяха "по устав", сега агресията е навсякъде

OFFNews 16 януари 2017 в 12:46 4592 6

Промените на върха в АБВ не се правят, заради взаимодействие с БСП. Това няма да се случи в обозримо бъдеще. По-скоро усилията на партията ще бъдат концентрирани в ляво и център, към формации, които не включват големите партии. 

Това заяви досегашният лидер на партията и президент (2002-2012) Георги Първанов. 

По-скоро усилията на АБВ ще бъдат концентрирани в ляво и център, към формации, които не включват големите партии. Ние ясно заявихме, че усилията ни ще бъдат насочени към разбирането на този порочен двуполюсен модел. Виждате, че рокадите в българската власт в последните 25 години стават едва ли не механично. Отива си едната голяма партия и идва другата, само защото на нея й е ред. Затова трябва да има един център, като той не бива да е самоцелен. И АБВ има амбицията да играе ролята на един такъв център, но без амбицията за монопол. Ние сме за създаването на една равноправна коалиция, която да включва и други леви и центристки формации“, обясни Първанов.   

Той коментира и решението си да отстъпи крачка назад в политиката в личен план. „В политиката съм вече 25 години. Аз се оттеглям назад, защото просто разбирам, че това не е моята политическа епоха. Беше време, когато пак спорихме за миналото. Но спорихме Костов и Първанов, а сега за миналото спори Методи Андреев. Имаше истински павета и барикади, а сега барикадите са навсякъде, в парламента, ако щете и душите ни. Много неща се промениха. Словото на омразата, на агресията проникна навсякъде. Компроматите станаха основно средство на политиката. Едно време не беше така. С Костов сме спорили много, но той беше легитимист. С него споровете бяха „по устав“, казано по военен език. Сега е нещо много по-различно и аз признавам, че това не е моята епоха и затова съм готов да отстъпя назад. Разбира се, ще участвам в политическия маратон. Подготовката за изборите започва буквално след няколко дни и аз ще съм на линия“. 

Константин Проданов ще бъде лидерът на АБВ, той ще изгради и много силен екип. Лидерските му качества ще станат ясни до броени дни, каза още Първанов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12678

2

ovgun

16.01 2017 в 13:07

Може и да не беше Евгени Бакъджиев, а един друг от измекярите на СДС.

12678

1

ovgun

16.01 2017 в 13:06

Какви спорове с Костов е водил тоя бе? Че нали Евгени Бакърджиев си призна, че са се споразумели в заведение на Витоша да не се закачат. И то се видя и в последствие престъпната приватизация - половината за демократите и другата за комунистите.
Дърти к*ви се правят на невинни.