Първанов: Кандидатът на АБВ за президент трябва да е "доказан държавник"

Симона Костадинова 26 май 2016 в 14:46 3258 4

Георги Първанов

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Георги Първанов

Кандидатът на АБВ за президент трябва да бъде доказан държавник и да бъде избираем. Това каза лидерът на АБВ и президент на България два мандата Георги Първанов.

"Познавам хора от АБВ, познавам и личности от партиите, с които преговаряме, които отговарят на тези два критерия. Това ни дава основание да сме толкова катогорични, че се борим за спечелване на предстоящите избори", каза той.

Той отново не каза дали ще бъде кандидатурата на партията за държавен глава. Обясни, че това ще се разбере чак след решение на ръководството на партията и на евентуалните коалиционни партньори. По думите му ако АБВ участва в коалиция за държавен глава, то тя трябва да е равноправна.

Първанов обясни, че е добре да има тълкувателно решение дали ще може да се кандидатира за трети мандат, но АБВ няма да сезира Конституционния съд (КС). Той обясни, че според него текстовете на основния закон са достатъчно ясни - едни лице не може да бъде преизбирано за трети път, но няма проблем да бъде избран отново след почивка от поста.

"Когато се мисли за кандидатурите за президент, трябва да се мисли за равноправна коалиция, каквато аз направих през 2001 година", каза той и подчерта, че именно като такава се очертава тази с партньорите му от "Народен съюз", "Гергьовден”, Земеделския съюз "Александър Стамболийски", Обединен блок на труда (ОБТ), „Българска партия либерали“ и ГОРД, с чиито представители се срещна вчера.

Първанов каза още, че е гледал със завист участието на "Гергьовден" в кампанията на Стоянов през 2001 година и се радва, че сега работят заедно. Той заяви, че някога са били силни противници и сега работят добре заедно.

Той коментира и евентуалните разговори с БСП за издигане на общ кандидат за президент, като заяви, че не са важни механизмите, а резултатите.

"Няма да коментирам механизмите на възобновяване на диалога, защото някои се ядосаха от самия факт, че ги каним публично. Важното е да има диалог или да се установи, че няма да има такъв. Както в математиката - когато се установи, че една задача няма решение, то това също е решение", каза лидерът на АБВ.

По повод изказването на премиера Бойко Борисов, че АБВ е напуснала властта, защото Първанов ще се кандидатира за държавен глава, той отговори: "Това е все едно да кажа, че Борисов остава премиер, за да се кандидатира за президент. Нали помните моя любим виц - крокодилът не е толкова дълъг, колкото зелен", коментира той.

По думите му тенденциите за сблъсък на лявото и дясното в кампаниите за държавен глава "не е добра за президентската институция".

Лидерът на АБВ коментира и възможността руски газопровод все пак да мине през България, като подчерта, че това до голяма степен зависи от управляващите и провеждането на диалог между двете страни.

"Предлагам български представители на достатъчно високо ниво да идат да се разберат в Москва и това не противоречи на цивилизационни ни интерес. През България трябва да мине този газопровод", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13277

4

66

27.05 2016 в 00:41

агент гоце с пияндурски поглед

пуска димки ....

какво крие ?

голем шлем или малко шлемче ?
пак ли се е надупил на руския гъзопровод ?

11300

3

Танг

26.05 2016 в 17:14

Гоце много добре знае, че само вдига пушилка. Интересно, какво се опитва да прикрие с нея?

17439

2

мнение от IP

26.05 2016 в 16:53

Разбирай мен:):)