Първанов: Борисов си тръгна елегантно, преди да почнат протестите срещу него

OFFNews 05 декември 2016 в 08:47 6120 8

Съветвах премиера Борисов да направи сериозни промени в правителството още преди 5-6 месеца. Кризата в управлението беше напълно видима още от пролетта. Сега покрай президентските избори ГЕРБ си намериха елегантен начин да си тръгнат, преди да са започнали протести и да се е създало напрежение. Това заяви пред Нова телевизия лидерът на АБВ и бивш президент Георги Първанов.

Той обясни, че има сериозна криза в много сектори в държавата.

"Има социално недоволство, което видяхме на вота. Коя щеше да е искрата, не се наемам да прогнозирам, но това управление беше вредно и трябваше да си ходи", каза още Първанов.

Според него всеки опит за съставяне на правителство извън ГЕРБ и БСП е обречен и рискован. Затова не трябвало да се губи време, а да се върви към предсрочните парламентарни избори.

Първанов е категоричен, че победата на ген. Румен Радев не трябва да се подценява, но също така било ясно и че след заявката на Борисов да си тръгне, ако кандидатът на ГЕРБ не спечели, е довела до гласуване против него.

Бившият държавен глава смята и че решението на Радев да не отиде на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност е било съвсем правилно, тъй като все още не е встъпил в длъжност.

"Не се наемам да прогнозирам как ще изглежда управлението, ако формацията на бизнесмена Веселин Марешки е балансьорът в следващия парламент. Като двата полюса се очертават от една страна ГЕРБ-Патриоти, а от друга - БСП-ДПС. Затова е важно кой ще е по средата. Да рискуваме с кандидати като Марешки е опасно. Необходими са повече разум и мъдрост", каза Първанов.

Той разкритикува Патриотичния фронт се е "изхвърлил" с искането си за 300 лева минимална пенсия. Според него не е логично да се дават високи пенсии на хората, които не са се осигурявали.

По-добре е да се дадат по 15 лева увеличение на всички пенсионери, смята Първанов.

Според него е важно да се дефинират приоритетите на държавата като се обърне внимание на демографската криза.

"Защо детските градини не бъдат безплатни. Трябва да стимулираме младите семейства", каза още Първанов.

Той се обяви и за смесена избирателна система от типа на германската.

"Риск е да приложим мажоритарна система с абсолютно мнозинство, но трябва да отговорим на желанието на хората да се избират личности", категоричен е бившият президент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12005

8

Rayna Chakarova

07.12 2016 в 00:05

Разумно е да няма драстично увеличение на пенсиите на хора, които не са били осигурявани. т.е. нямат достатъчен трудов стаж. Работилите по около 40 години стоим закотвени за пенсиите си вече толкова много години, което е несправедливо.

12124

7

Калина

06.12 2016 в 22:25

Гоцето нямаше да дава съвети, но не се въздържа и пак се почви, хората отдавна искат да го забравят и да не му виждат угоената физиономия, но не би!

13056

4

Какавидков

05.12 2016 в 09:16

Радев шава опрай.
Гласуваш за Радев, получаваш Решетников.