Партията на Яне Янев скочи срещу Лозан Панов

OFFNews 15 януари 2016 в 10:32 6922 10

Партията на Яне Янев скочи срещу Лозан Панов

Снимка БГНЕС, архив

От партия "Ред, законност и справедливост" излязоха с остра декларация след вчерашния скандал с sms-а на премиера Бойко Борисов до председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. От партията на Яне Янев, който е съветник на Борисов по въпросите с корупцията, заявиха, че Панов "стреля по Борисов като наемник на Радан Кънев и Христо Иванов". Според декларацията лобистки среди, свързани с "мега-богати адвокатски кантори" се стремят да овладеят върха на съдебната система. От партията питат "#Кой" е направил Лозан Панов шеф на Административен съд - София през 2006 година.

Именно Яне Янев пръв оповести, че Лозан Панов, който като кандидат за поста председател на ВКС беше блъснат от автомобил, се връща в надпреварата. Тогава лидерът на РЗС беше на позицията, че съдебната система има свои съпротивителни сили и че Лозан Панов е почтен съдия. 

Днес обаче партията на Янев е на друго мнение. Ето и цялата декларация:

В съдебната система е необходима спешна операция без упойка, а не бутафория тип Христо Иванов, Радан Кънев и сие. Вчерашната есемесна стрелба, която откри председателят на ВКС Лозан Панов, е свидетелство, че между съдебната система в този ѝ вид и грубата политическа игра има опасно малка дистанция. При един по-задълбочен анализ на случващото се вижда, че лобистки среди на магистрати, обвързани с мега-богати адвокатски кантори, се стремят да овладеят върха на съдебната система.

Нелепо е точно те да говорят за "разделение на властите", докато в същото време видимо се опитват целенасочено и координирано да внедрят протежетата си за административни ръководители на ключовите съдилища. Лесно е да се види техният двоен аршин – обърнете внимание в коя медия и в каква светлина най-често са се появявали подсладените образи на Панов и Христо Иванов. Вижте и дали в същата медийна групировка има публикации и анализи относно «славното» минало на тези герои. И двамата сякаш са се родили вчера – ни дума за пътя им до министерският пост или топлото място във ВКС. През 2006 година Ахмед Доган и Сергей Станишев бяха на върха на силите си. #Кой точно тогава направи Лозан Панов шеф на Административен съд - София? Абсурд е към днешна дата същият този човек, лансиран от най-ретроградните кръгове в новата ни политическа история, да бъде изкарван независим реформатор.

Измина немалко време от избирането на г-н Панов във ВКС – нека видим с какво има да се похвали. Защото, особено напоследък, изглежда, че той влага времето и енергията си в демонстриране на геройски пози в публичното пространство и остава съмнение доколко и как всъщност върши отговорната работа на високия си обществен пост.

Къде са смелият коментар и действия на г-н Панов по знаковите дела в неговия съд? Нека дава пример с тежестта на работата си, а не да дава работа на медиите с тежеста на позите си. Както и би било обективно медиите на наточилите зъби за овладяване на съдебната система да си направят труда да отразяват и качеството на работата на своите любимци, а не само «речите» и есемесите им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!