Парламентът ще избира ръководството на ЦИК

Елица Мартинова 13 февруари 2014 в 12:38 2052 0

ЦИК

Членовете на ЦИК ще се назначават от президента, а ръководството ще се избира от Народното събрание. Това решиха днес депутатите, гласувайки текстовете от новия Изборен кодекс.

ЦИК ще бъде постоянно действащ орган и ще се състои от 19 членове, включително председател, двама зам.-председатели и секретар. Председателят, зам.-председателите и секретарят на ЦИК се избират от Народното събрание. Предложения за ръководството могат да правят всички групи в парламента. За председател, заместници и секретар не могат да бъдат избрани лица, предложени от една и съща парламентарна група. От ГЕРБ настояваха всяка група в парламента да излъчва свой зам.-председател в ЦИК, но идеята им бе отхвърлена.

Останалите членове на комисията се назначават от президента, като предложения за членове правят парламентарните групи и формациите, които имат евродепутати. Предложения могат да правят и неправителствени организации. При назначаването на членовете на ЦИК се съблюдава съотношението между парламентарните групи в Народното събрание. Представителите на една партия не могат да имат мнозинство в комисията.

Членовете на ЦИК трябва да имат образование в степен "магистър", като е препоръчително по по право, информатика, информационни технологии и математика. Те трябва да имат професионален опит и трудов и/или служебен стаж по специалността не по-малко от 10 години. Председателят на комисията трябва да бъде правоспособен юрист с най-малко 12 години стаж в областта.

Председателят на ЦИК получава възнаграждение равно на заплатата на министър, зам.-председателите и останалите членове получават съответно по 90% и 85% от възнаграждението на председателя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови