Парламентът се разпусна, ДПС и БСП в завера срещу ГЕРБ

Антония Чорева 29 септември 2016 в 10:15 18074 7

Три опита да събере кворум направи парламентът - половин час броене и няколко регистрации, и накрая депутатите се разпуснаха. Депутатите от ДПС и БСП не се регистрираха и така не можаха да се съберат нужните народни представители, за да започне работа Народното събрание, обяви председателстващият заседанието Димитър Главчев от ГЕРБ.

Голяма част от депутатите от ГЕРБ ги нямаше и вероятно двете партии нарочно ги бойкотираха, като не се регистрираха. При трите преброявания се регистрираха 103, 112 и 117 депутати. За да има кворум и да се гласуват закони, са необходими 121 народни представители.

"ГЕРБ провежда някакво мероприятие и затова народните им представители не са в залата", обясни депутатът от ДПС Алиосман Имамов. По думите му идват предсрочни избори, защото управляващата коалиция се разпада. 

Имамов каза още, че ДПС обмислят вота на недоверие, предложен от БСП за външната политика, който беше провокиран от смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева за шеф на ООН, и въпросът предстои за обсъждане, но неговото лично мнение е, че вотът ще намери подкрепа от страна на ДПС. 

Предполага се, че факта, че не регистрираха днес от БСП и ДПС е именно заради номинацията на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. В залата се чуваха подвиквания от депутати от БСП - "Кристалина Георгиева да дойде да ни събере кворума".

Депутатът от Патриотичния фронт Красимир Каракачанов каза от своя страна, че той се е регистрирал днес. "В момента сме в предизборна кампания и няма да подкрепим вот на недоверие. Патриотичният фронт е трета управляваща сила и има амбицията да стане втора, а ДПС ще продължи да намалява", каза още Каракачанов. Той обаче коментира и смяната на Бокова с Кристалина с въпрос: " Кой ще носи отговорност, ако Георгиева се провали". 

И все пак парламентът вече е празен. Заседанието се отлага за утре. "Продължаваме утре в 9 часа" - така закри заседанието председателстващият го Димитър Главчев. 

В дневния ред на депутатите имаше две важни точки – два законопроекта за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс, както и Закона за бурките, който обаче така или иначе се предвиждаше да се гледа утре. Заради гласуването на Закона за бурките Главчев каза, че очаква и утре да има бойкот на заседанието на парламента.

"Днес сме свидетели на разпада на държавността, кое е по-важно от задълженията на депутатите? Искам да кажа на народните представители от ГЕРБ да не се страхуват от вота на недоверие, предсрочните избори идват", коментира депутатът от БСП Жельо Бойчев. 

От ГЕРБ не пропуснаха да им отговорят, давайки изявления веднага след БСП. "Нямат мотиви и подкрепа за вот на недоверие", каза депутатът Десислава Атанасова. За вота на недоверие са необходими 48 подписа - "ако съберат 48 подписа, дебатът да се води в пленарна зала, а не БСП да се измъкват през задни входове и с бели автобуси, както са правили досега", каза още Атанасова. Тя коментира и поведението на АБВ, които до вчера казвали, че не сядат с лъжци на една маса (по повод това, че не се разбраха за обща кандидатура на изборите за президент), а сега подкрепяли БСП. 

Десислава Атанасова коментира и прецедента със смяната на Бокова. Тя уточни, че никой няма право да я свали от надпреварата, тя трябвало да прецени шансовете си за успех и сама да се оттегли. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7506

6

Голям прас!!

77927

4

El Commandante

29.09 2016 в 11:25

Най-добре се разпуснете завинаги и кой-откъде е, селяци прости...

10538

3

Black Hex

29.09 2016 в 11:16

"Да ми бяхте поискали един глас и аз лично щях да ви го дам. Аз да се регистрирам! Да им направя кворума."

или пък

"Не един, а два гласа дадох днес на БСП и ДПС, за да продължи заседанието на парламента, но те пак не можаха да си осигурят кворума в залата - това е написал лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си във фейсбук."





21668

1

Руслан

29.09 2016 в 10:21

Борисов не каза ли в миналия парламент, че осигуряване на кворума е задължение на управляващите?