Парламентът окомплектова ръководството на Сметната палата

Нели Чолашка 09 април 2015 в 10:03 2823 2

Депутатите избраха и зам.-председатели, както и двама членове на Сметната палата, след като в края на март гласуваха за единствения кандидат за шеф на палатата - Цветан Цветков.

Цветков трябваше да предложи двама души за свои заместници, а двама членове се предлагат от неправителствени организации.

Председателят на палтата предложи за зам.-председатели Горица Грънчарова–Кожарева и Тошко Тодоров.

Грънчарова-Кожарева е завършила висше икономическо образование в Стопанска академия в Свищов, специалност „Счетоводство и контрол” през 1992 г. и повече от 15 години е работила в областта на одита, финансовия контрол и счетоводството.

Тя беше издигната от Патриотичния фронт за председател, но после Патриотите си изтеглиха кандидатурата, а Цветков обеща да я предложи за свой заместник.

Тодоров също е завършил Стопанската академия в Свищов. В периода 2012-2013 г. е работил в Министерство на вътрешните работи, а към момента е бизнес консултант на частна практика.

За членове на одитната институция бяха предложени и гласувани от депутатите Емил Евлогиев и Георги Иванов.

Евлогиев е предложен от Институт на дипломираните експерт-счетоводители, а Ивано - от Института на вътрешните одитори в България.

Управляващите промениха Закона за Сметната палата и решиха, че тя ще се ръководи от петчленен състав.

Първоначалният текст на внесения от ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт проектозакон предвиждаше органът да стане тричленен - председател и двама зам.-председатели.

С новия закон изцяло се отмени колективното начало, въведено от БСП и ДПС в предишния мандат на парламента. Това позволи нова смяна на ръководството на Сметната палата, оглавявана за кратко от Лидия Руменова, съветник на Сергей Станишев от времето, когато той беше премиер.

Заплатата на председателя ще е 90% от възнаграждението на председателя на парламента, а на заместниците му пък ще е 90 на сто от неговото. Членовете ще взимат половината от заплатата на ръководителя на палатата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови