Парламентът избра инспектори във ВСС на партиен принцип

OFFNews 18 февруари 2016 в 11:15 4200 1

Парламентът избра десетте инспектори към Инспектората на ВСС след гласуване и без провеждането на прозрачен конкурс. От днес партиите имат свои представители в органа, който има преки правомощия да проверява работата на съдилищата и прокуратурите в страната по конкретни досъдебни производства. 

Гласуването на кандидатите мина без дебати и без дори да бъдат представени кандидатурите им. 

От днес в Инспектората влизат четирима души, излъчени от ГЕРБ - Генади Георгиев (прокурор от Върховната административна прокуратура), Лидия Стоянова (наказателен съдия от ВКС), Любомир Крумов (съдия от Софийския окръжен съд) и Юрий Кръстев (съдия от ВКС). В инспектората влизат и членове, излъчени от останалите партии: Александър Мумджиев (следовател, издигнат от БСП), Игнат Георгиев (съдия от ВАС, кандидатура на РБ), Любка Кабзималска (заместник-председателката на Софийската районна прокуратура, издигната от Лютви Местан, докато беше председател на ДПС), Мария Нейкова (зам.-шеф на Апелативната специализирана прокуратура, излъчена от Патриотичния фронт), Стефка Мулячка (следовател, излъчена от БДЦ), Теодора Нинова (съдия от ВКС, излъчена от АБВ).

Кандидатите бяха избрани след гласуване, което изисква мнозинство от 2/3 от народните представители и след изслушване в комисията по правни въпроси. Бяха предложени общо 19 човека, като 9 не получиха необходимия брой гласове. Само номинациите на ГЕРБ бяха 12. Реформаторският блок имаше две кандидатури, а останалите партии - БСП, АБВ, ДПС, Патриотичният фронт и БДЦ излъчиха по един кандидат.

От последния одитен доклад на Сметната палата в ИВСС стана ясно, че органът е работил непрозрачно и субективно. В него се посочва, че автоматизираната система за разпределение на постъпващите в Инспектората сигнали не е използвана, което е позволило нарушаване на обективността при разпределянето им на екипите за проверка. Съдебните инспектори са проверявали случайното разпределение на делата в съдилищата напълно формално, а в актовете след извършените проверки липсва анализ за възможностите за техническа манипулация при тяхното разпределяне.

Правилата за работата на Инспектората трябва да бъдат ревизирани с новия Закон за съдебната власт. В проекта се предвижда ИВСС да прави проверките за почтеност и конфликт на интереси на съдии, прокурори и следователи. Инспекторите ще проверяват имотните декларации на магистратите и да следи за спазване на Етичния кодекс на магистратите. Промените в закона ще позволят Инспекторатът да следи за корупционни практики в системата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови