Паргов прати ЦИК на поправка за секционните комисии в "Младост"

OFFNews 11 октомври 2016 в 17:34 4349 0

Районната избирателна комисия в 23 МИР на София ще трябва да преразгледа становището си за броя на членовете в секционните избирателни комисии за изборите за президент и референдум, след като ЦИК уважи жалбата на лидера на столичните социалисти Калоян Паргов. Тя бе заради занижения брой в СИК за предстоящия вот в най-големия район в София - "Младост".

Без мотиви за района бяха предвидени само 5 души в СИК, докато в останалите части на София са по 7. В събота ЦИК е решила, че становището на РИК от 25 септември е незаконосъобразно, и връща преписката за ново произнасяне.

Новото постановление на ЦИК е следствие от решение на Върховния административен съд от четвъртък. Тогава съдът се произнесе, след като Паргов го сезира - първата жалба на социалистите бе отхвърлена от ЦИК в края на септември.

"Оспореното решение на РИК в 23 район в София не е мотивирано. Не са изложени мотивите, съображенията и критериите, които са послужили като основание на РИК да постанови решението в обжалваната му част. Липсата на мотиви е пречка за осъществяване на контрол от ЦИК върху оспореното решение за неговата правилност и целесъобразност и поради това е основание за отмяна на решението като незаконосъобразно. Липсата на мотиви винаги е достатъчно и напълно самостоятелно основание за отмяна на решението като незаконосъобразно", гласи становището на ЦИК.

Комисията връща преписката с очакване на ново решение с мотиви за намаления състав на комисиите в "Младост".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови