Паравоенна структура ще пази властта от народната любов

Законът за НСО срещна съпротивата на "коалиция" между БСП и Реформаторския блок

Юлиан Христов 19 март 2015 в 19:20 13259 5

Паравоенна структура ще пази властта от народната любов

Новият закон за Националната служба за охрана (НСО) беше приет на първо четене в комисията за контрол на службите, но срещна съпротивата на левицата и Реформаторския блок в парламента. 

Със закона на практика се узаконява създаването на военизирана структура, която обаче е извън състава на Въоръжените сили. До момента НСО работеше по разпоредби в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, което обосноваваше военизирания ѝ характер. С новия закон обаче се случва така, че на генерали и полковници извън редиците на армията ще се дават извънредни правомощия, включително и полицейски функции по задържане и употреба на помощни средства като белезници. 

"Най-доброто решение за НСО е да бъде военизирана структура", коментира пред OFFNews шефът на НСО Ангел Антонов, който от цивилен придоби второто по значение в армията звание "генерал-лейтенант" в нарушение на закона. На въпрос със закона НСО не се ли превръща във вид паравоенна структура извън редиците на Въоръжените сили, той отговори: "Приемете го и така".

В момента шефът на НСО, освен всичко друго, има и изключителното правомощие да произвежда офицери - нещо, което се прави обикновено в и от военните училища. С новия си закон службата ще продължава да произвежда офицери и ще бъде на практика втората в държавата военизирана структура със собствен закон след Българската армия.

С подобни аргументи срещу закона се обединиха и депутатите от БСП Лява България и Реформаторския блок. Според тях с този закон се утвърждават порочни практики и се запазва статуквото. 

Според Атанас Мерджанов левицата не е против закона. "Ние сме твърдо за приемането на закона за НСО, но преди да пристъпим към този акт, трябва да сме наясно каква е визията на правителството относно философията на този закон. Това ще бъде охранителна или специална служба? Защо трябва да бъде военизирана тази служба и защо трябва да бъде подчинена на президента? Това ли е разбирането на управляващите за баланс на властите - на всекиму по нещо? С този проект на закон по-скоро се узаконява едно статукво, набъбнало до степен, при която на службата се полага 40 млн. лв. бюджет, докато Националната разузнавателна служба (НРС) разполага с 20 млн. лв. Обществото иска да знае колко ще бъдат охраняваните лица, какъв ще бъде принципът на определяне на допълнителни такива, ако е необходимо, колко ще бъдат гардовете, които ще охраняват държавни мероприятия, правителствени делегации и чужди делегации, които са на посещение в страната", каза пред журналисти депутатът и обясни, че представителите на БСП в комисията за контрол на службите са гласували "въздържал се".

Реформаторите от своя страна са изразили същите аргументи, но не са участвали в гласуването, стана ясно от обясненията на Атанас Атанасов.

"За НСО не участвахме в гласуването, защото считаме, че този законопроект, както е подготвен, общо взето узаконява фактическото положение, а ние считаме, че трябва много сериозно да бъде реорганизирана службата", каза той, като уточни, че по-скоро БСП са изложили техните аргументи, а не обратно. 

Атанасов каза още, че Реформаторите подкрепят пакета от закони за службите. "Има нужда да се регламентира дейността на тези структури, така че ние сме подкрепили тези законопроекти", каза той. Не стана ясно обаче защо той и колегата му в комисията Костадин Марков са подкрепили закона за Държавна агенция разузнаване (ДАР), внесен от ГЕРБ, при положение, че Реформаторите имат свой закон за подобна служба, която обаче обединява военното с цивилното разузнаване. И Атанасов, и Марков са подкрепили и своя законопроект, който принципно е противоречие със закона на партньорите им от ГЕРБ.

Според експерти в областта структура като НСО не съществува в европейските държави. 

"Една военизирана система, каквато е НСО, не съществува в нито една европейска държава. Всеки може да си направи извод каква синхронизация или каква интеграция може да има една такава служба в общоевропейската система, при положение че тя е приложима единствено и само към руската система за сигурност. Във всички специални служби има едни грешни, вредни традиции, които са на особена почит. Хората, които са поставени на тези публични длъжности, не са реформатори по своята същност. Това са просто едни бюрократи, които са службогонци и угодничат на този, който е на власт. Те нямат визия за развитие на секторите, в които са ръководители и вследствие на това, законодателството, което те инициират, единствено и само повтаря нашето минало. Много е важно да се разбере – ние се връщаме твърдо към нашето минало", коментира в интервю за OFFNews бившият служител на НСО Николай Марков.

Според бившия министър на отбраната Бойко Ноев в Европа не съществува аналог на НСО. Той смята, че с охраната на политиците и мерките, които се вземат при посещение на високопоставени лица в България, се създава впечатлението, че у нас „цари бесен тероризъм и непрекъснато убиват някого“. Според Ноев НСО трябва да премине като звено към отряда за борба с тероризма и "да пазят цялото общество по този начин, а не само шепа хора".

Той припомни, че отрядът на баретите има 120 души и бюджет от 4 млн. лв., а НСО разполага с 1200 служители и 40 млн. лв. бюджет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови