Пълният превод на репортажа на немската телевизия за Делян Пеевски

OFFNews 11 януари 2014 в 19:49 20952 14

Кадър от репортажа на Arte

Германско-френската телевизионна мрежа Arte излъчи вчера репортаж за корупцията в България, в който основна част е посветена на депутата Делян Пеевски.

В материала се разказва и за това как Делян Пеевски се е опитал да попречи на заснемането, а полицията му е съдействала.

Ето пълния текст на репортажа в превод на Явор Тошков, а в края на статията е и видеото:

Водещата: Българите обръщат гръб на своята родина, защото се надяват да намерят по-добър живот в чужбина. Желанието за справедливост е другата главна причина за емиграция, понеже според много българи тяхната родина е пропита от корупция. Това се отнася най-вече за политиката. От една година насам хората излизат на улицата, за да протестират срещу държавата. Тя пък се опитва да се противопостави на това. Потърпевши са също и критичните журналисти - всеки който се опълчва срещу силните в държавата, си носи последствията. От София предава нашият репортер.

Репортер: Николай Стайков е смел журналист. Повечето от неговите колеги замълчават, когато става въпрос за политика и мафия. Николай Стайков на свой ред разследва и публикува своите открития в интернет - oткрития относно политически несправедливости, които карат българите да протестират от вече година насам.

Николай Стайков: Една от основните причини да протестираме е депутатът Делян Пеевски - един от най-скандалните политици в България. През миналия Юни той изведнъж стана шеф на Държавната агенция по национална сигурност. Тук виждаме една от малкото негови изяви, които той по принцип избягва.

Репортер: Депутатът Пеевски - 33-годишен, по време на предизборната си кампания. Критиците му преписват тясни връзки с организираната престъпност и преди всичко това, че работи само и единствено за личните си интереси. Дори правосъдието до сега не е могло да докаже нищо срещу него. Пеевски контролира медийните среди, тъй като неговата майка притежава най-голямата медийна империя в страната. Когато в ръцете на Пеевски попадна и контролът върху Разузнаването, за най-бедния народ в ЕС чашата на търпенито преля. Той трябваше да напусне поста като шеф на ДАНС, но остана депутат. И вместо да се погрижи за проблемите на страната, продължава да живее в разкош.

Николай Стайков: Това, което открих чрез моето разследване е, че семейството (на Пеевски) притежава 98 недвижими имота в едни от най-луксозните квартали на София. Към тях спада и хотелът, който виждате тук и в който Пеевски прекарва по-голямата част от времето си. Разбира се, никъде по документите не се споменава името на Пеевски, а повечето имоти се водят на името на майка му.

Репортер: Всъщност Николай Стайков искаше да ни покаже повече от хотела, но охраната изрично ни забрани снимането. За това решихме да снимаме друг имот на Пеевски, но тогава пък се намеси Полицията и прекъсна нашата работа. Тук снимаме тайно как нашият оператор трябва да си покаже паспорта. Малко след това ни става ясно и защо - той получава обаждане, в което го карат да попречи на излъчването на този материал. Явно Полицията е информирала Пеевски за това, че се води разследване по повод на неговата личност, а той самият не желае публикации. Подкрепят го не само мъже, облечени в черно, а също така очевидно и Полицията.

Точно срещу такива манипулации протестират и хората всяка вечер в центъра на София. Пеевски за тях е станал символ на мафиотизирането и деморализацията в цялата политика.

Протестиращ: На нашите политици не им пука, че хората протестират. Това е наглост! Най-лошото е, че те не се впечатляват нито нашите Европейски партньори, нито от фактът, че сега принадлежим към голямото Европейското семейство.

Репортер: Протестиращите все още не са предали надеждата, че Европейският Съюз би могъл да направи нещо за да ги подкрепи, но за сега им остава да разчитат само и единствено на себе си.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!