Пак скандал с цензура в БНТ

Телевизията се извини на Евгений Михайлов, станала техническа грешка

OFFNews 02 февруари 2016 в 14:44 15354 16

Снимка БНТ

Пореден скандал заради цензура в БНТ избухна в публичното пространство. Кинорежисьорът Евгений Михайлов алармира във фейсбук, че подчинените на генералния директор Вяра Анкова са отрязали части от предаването "Още от деня", с водещ Димитър Цонев, излъчено вчера. 

В него Михайлов участва заедно с историка проф. Искра Баева, за да коментират темата за историческото минало, жертвите на комунизма и използването на тоталитарните символи днес. 

„Липсва съществена част от разговора. Явно екипът на Димитър Цонев се е уплашил и го е цензурирал“, пише Михайлов. Той бил алармиран от приятели в социалната мрежа, които установили наглата манипулация.

Изследователят д-р Георги Боздуганов пише: „В предоставения сегмент за избирателно гледане на предаването са отрязани 7 минути с цитираното от г-н Михайлов изказване на Радой Ралин за участието на бащата на Ирина Бокова в убийството на писателя Райко Алексиев. Изказването на Р. Ралин е направено в препълнената зала на Народния театър, а не в пиянска обстановка на писателско кафене, както твърди Бокова! Отрязано е и обрисуваното комунистическото престъпление “Народен съд” с последващото избиване на националния елит, мераците на Сталин за заграбване на България и влизането на СССР в хитлеровия Тристранен пакт, и още…!".

Възстановеният вариант на предаването можете да видите тук

Пред OFFNews Евгений Михайлов съобщи, че е получил обаждане от БНТ, от телевизията  се извинили за допуснатата техническа грешка, която била поправена. А отпадналите 4 минути и 20 секунди били възстановени. 

От БНТ изпратиха официалната си позиция по случая след запитване от OFFNews. В текста се казва: 

БНТ иска да увери, че разговорът, с участието на г-н Михайлов и проф. д-р Баева, винаги е бил достъпен на сайта на телевизията във видеото, което съдържа цялото издание на предаването "Още от деня" от 1-ви февруари и не
може да се говори за цензура. В разделът „Предаването на части” е допусната техническа грешка. Следствие на нея, при първоначалното качване на разговора липсват няколко минути от него. По-късно грешката е поправена и интервюто може да се изгледа в неговата цялост. Въпреки това, текстът под видеото, коректно отразява позицията и думите на г-н Евгений Михайлов.

БНТ винаги е отразявала всички гледни точки. В деня за почит към жертвите на комунизма, темата бе поставена на обсъждане и в други предавания на обществената медиа. Излъчен бе и документалният филм „Народен дом натерора” от 22:00 часа, веднага след формата „История BG”. 

През декември миналата година БНТ избухна скандал за цензура "Сан Стефано" 29, след като на екран не се появи предаването "Открито с Валя Ахчиева" за ваксините, внесени от Турция от здравния министър Петър Москов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!