Падането на визите за САЩ отложено заради терористични заплахи

Юлиан Христов 01 април 2015 в 17:30 12062 15

Падането на визите за САЩ отожено заради терористични заплахи

Падането на визовия режим в САЩ за българи се отлага за неопределено време заради риска от тероризъм. Въпреки, че не е изложено като официален аргумент, това е оправданието, с което американските власти обясняват отлагането на процедурата, стана ясно от обясненията на вътрешния министър Румяна Бъчварова и нейния заместник Филип Гунев пред депутатите от комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. 

Двамата бяха част от българската делегация в САЩ, която проведе срещи с помощник-държавния секретар Виктория Нюланд, секретаря по вътрешната сигурност Джей Джонсън и представители на ФБР и прокуратурата.   

Заместник вътрешният министър обясни, че в неформални разговори с високопоставени представители на американските власти било обяснено, че затягането на режима се дължи на риска от тероризъм. В Конгреса пък вървял дебат именно по тази тема, като републиканците дори настоявали дори за налагане на визов режим на държавите от Европейския съюз. Там в момента действа сравнително облекчен режим на регистрация на пътуващите към САЩ, който се подновява индивидуално на всеки две години. Този режим не важи за държавите от бившия източен блок. 

Като официална позиция на Белия дом за отлагане падането на визите бил посочен високият процент на откази за даване на визи на български граждани. 

Изявлението на Филип гунев срещна острата реакция на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Той поиска от заместника на Бъчварова да не прави подобни публични изявления, от които можело да се прави интерпретацията, че някои европейски държави представляват терористична заплаха. Гунев побърза да уточни, че става въпрос за дебат, който може свободно да се проследи в американския конгрес. 

От своя страна вътрешният министър Румяна Бъчварова даде да се разбере, че в скоро време няма да има падане на визите за българи. От обясненията ѝ стана ясно, че домакините на българската делегация били подготвени за поставянето на този въпрос, но не дали големи надежди за решаването му. По-голяма обаче била вероятността да отпадне визовият режим с Канада, стана ясно от обясненията на Бъчварова. Властите там имали готовност да поставят въпроса на дневен ред, но едва след като въведат в експлоатация автоматизирана система.  

Отношенията между Европейския съюз и САЩ по линия на визите са обект на остри реакции от двете страни. В началото на 2014 година Еврокомисията постави ултиматум на САЩ за премахване на визите за Полша, Румъния, България, Кипър и Хърватия. В отговор се появиха публикации, според които Еврокомисията подготвя визи за американски граждани. Тази информация обаче беше опровергана от говорителя на еврокомисаря по вътрешните въпроси, според когото ЕК няма да наложи "веднага или на автоматичен принцип визи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!