ПФ гони Карастоянова от всички комисии в НС заради "лобистки интереси"

Симона Костадинова 08 юни 2016 в 09:41 5850 3

Патриотичният фронт (ПФ) вади Полина Карастоянова от всички парламентарни комисии, в които тя участваше досега.

Тя остава в парламентарната група на Патриотите, защото няма единодушие по въпроса дали трябва да бъде изгонена – НФСБ настояват за това, ВМРО са против.

Решението за изгонването на Карастоянова от комисиите е било взето единодушно на заседание на парламентарната група, на което тя не е присъствала. Съпредседателят на групата Валери Симеонов заяви, че са я чакали 30 минути, но тя не дошла.

Той обясни причината за решението: лобистките прояви на депутатката били „рецидив“. Една от тези „прояви“ бе участието на Карастоянова в изготвянето на законопроекта, който наложи ограничения за варенето на ракия. ПФ бяха твърдо против тях, нарекоха ги „лобистки“. С действията си Карастоянова защитавала големите производители на алкохол.

"Никой няма особено специално отношение към някого без причина. Не става въпрос за лични отношения. По наша преценка става дума за защита на лобистки интереси и то в няколко случая вече - както в случая с Закона за акцизите и данъчните складове, свързан с ракиджийските казани, така и с дружествата управляващи авторски права", каза Симеонов.

Във втория случай Карастоянова подкрепила директно лобистки текстове, които дават възможност "само на две организации изцяло да узурпират въпроса с авторските права в страната".

Карастоянова повече няма да бъде председател на Комисията по култура и медии. Мястото й ще заеме Славчо Атанасов. Димитър Байрактаров ще заеме членското ѝ място в Комисията по икономика и туризъм. Петър Петров ще я смени в Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество.

В края на 2015 година от НФСБ обявиха, че оттеглят политическата си подкрепа от Карастоянова заради подкрепата ѝ за наложените ограничения за варене на ракия. Още тогава Симеонов поиска тя да бъде изключена от групата на ПФ в парламента, но ВМРО се обявиха против това предложение

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13709

3

Маргарит

08.06 2016 в 12:58

Може ли някой с нещо по-добро от ЮЗУ да каже лобизма престъпление ли е или да?
Ако да 1.тази защо не е подсъдима и 2.тези, като са знаели, защо не са казали на прокурора?

26179

1

ELPIDA

08.06 2016 в 11:22

Ама моля ви се,как ше се лиши кОлтурата от капацитета Поли стюардесата?!не им ли стига,че и Архонта беше изритан...