Овчаров и Димитров отстранени заради АЕЦ "Белене", Гагаузов - заради оптимизиране на работата

Антония Чорева 18 октомври 2016 в 17:40 6008 3

Снимка БГНЕС архив

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев за отстраняването на тримата бивши министри.

Причината за отстраняването на двамата бивши министри на БСП от ръководните длъжности в дружества е повдигнатото обвинение от съда срещу двама от шефовете не НЕК заради продажбата на реактори за АЕЦ "Белене". Става дума за Петър Димитров, който е отстранен като шеф на ДП "Рао" и за Румен Овчаров, който е отстранен от борда на Локойл - Нефтохим. 

Това разясни в парламента депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по енергетика Делян Добрев. 

"Причината за отстраняването на двама от тях е , че те са били министри, когато изпълнителните директори на НЕК са сключвали договорите за Белене", каза Добрев.

Вчера съдът повдигна обвинение срещу директорите на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян за покупката на реактори за Белене. 

А третият бивш министър, който е отстранен, е Асен Гагаузов - той по думите на Добрев, е отстранен с мотиви за "оптимизиране на работата". 

Отстраняването на тримата бивши министри от БСП е тема на реформаторите, които попитаха в парламента защо тези министри, които са съпричастни към проекта Белене и заради който страната търпи щети за милиарди, още са на ръководни постове и то в енергийни дружества. 

Днес Министерство на енергетиката отстрани тримата министри.  

"Прокуратурата явно е намерила доказателства и вече повдига обвинения, за този период", каза Добрев.

Нови назначения за нови директори в тези дружества ще има със заповед на министъра още следващата седмица. 

А на въпрос на OFFNews дали има информация освен смяната, към бившите министри да се предприемат и други действия, Делян Добрев отговори, че компетентните органи ще решат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови