Отложиха Изборния кодекс заради липса на "подходящ" кворум

Елица Мартинова 22 януари 2014 в 13:48 5590 5

Пленарна зала, Снимка: БГНЕС, Архив
Пленарна зала, Снимка: БГНЕС, Архив

Пореден скандал съпътстваше днешния работен ден на депутатите. Поводът за спора бе гласуването за Изборния кодекс, а причината - спорно решение на зам.-председателя на НС Алиосман Имамов (ДПС), който отложи гласуването на промените.

Дискусиите около изборното законодателство отне почти целия пленарен ден на депутатите. В 13.20 ч. дебатите бяха прекратени и текстовете трябваше да бъдат гласувани. По това време обаче "Коалиция за България" даваше брифинг в кулоарите на парламента и в пленарна зала имаше повече депутати от ГЕРБ.

"По моя преценка в залата няма нужния кворум, затова, съгласно правилника, отлагам гласуването на първа точка от днешното заседание за утре в 9 ч.", посочи Имамов.

Въпреки "преценката" си, че в залата няма кворум, зам.-председателят на парламента не направи поименна проверка, за да събере депутатите, а продължи заседанието. От решението му стана ясно, че кворумът в залата "не е подходящ" за гласуването на Изборния кодекс, но върши работа за следващите точки.

Дебати

Дебатът около изборното законодателство отне почти целия работен ден на парламента.

Бившите управляващи отправиха критики към вносителите на новия закон. Според ГЕРБ управляващите въвеждат порочната практика всяка власт да пренаписва изборните правил.

Основният спор в дискусията обаче се разрази между ДПС и ГЕРБ и касаеше принципа на уседналост и езика в предизборните кампании. За да изрази позицията на парламентарната си група, на трибуната излезе Мустафа Карадайъ. Той обясни, че задължението предизборните агитациите да се водят само на български език нарушава европейското законодателство.

"Ние сме държава-член на ЕС и като такава в нашите местни избори кандидати могат да са граждани от страни-членки на ЕС. По този въпрос много сериозно трябва да мислим. Безспорен е фактът, че малцинствата трябва да участват активно в изборите, да правят информиран избор и кампания на майчиния си език ", заяви Карадайъ.

Той отново оспори принципа на уседналост, заложен в законопроекта. По думите му текстовете дават няколко различни дефиниции на термина "живял" и това създава условия за дискриминация на някои избиратели.

От ГЕРБ възразиха категорично срещу предложенията на ДПС. Според Цвета Караянчева идеите на ДПС е опит да се върне изборният туризъм и гласовете от Турция да определят съдбата на България.

"Съгласни ли сте, ако дойде някой у вас и премести спалнята в тоалетната, а мивката в хола и така седите четири години. Не сме в епохата на Великолепния век и тук волята на падишаха не е важна, а що се отнася до майчиния език - вие по населените места и без тва си го говорите", посочи Караянчева и допълни: Не е редно деца, които са роден в р Турция, да идват да вземат лична карта, да нямат никаква идея какво се случва в България, а вие да ги използвате за гласуване - не е честно."

Мустафа Карадайъ от ДПС отсече, че хората, за които Караянчева говори, "не са гости на тази страна, а граждани на Република България".

Депутатът на ДПС Янко Янков посочи, че ГЕРБ тълкуват погрешно позицията им. Според Янков партията му няма нищо против уседналостта, а иска да се противопостави на вътрешния туризъм:

"На колко места е подменен вотът от пришълци, които идват и се регистрират. Претендираме за ония хора, които имат постоянни адреси в населените места, имат имоти, плащат данъци, искат да гласуват за кмет, на когото имат доверие, защото нямат намерение да се изселват от там.

Вторият мит - че ДПС иска непременно да се премахне българския език като официален от предизборната агитация, това изобщо не е вярно. Ние искаме българският език да звучи като превод на хора, които искат да агитират на собствения си език."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови