Орешарски на изпроводяк: Рано е да кажа #КОЙ предложи Пеевски

ОFFNews 24 юли 2014 в 12:39 8915 14

Пламен Орешарски
Пламен Орешарски

"Е, рано е още."

Така, с усмивка, премиерът в оставка Пламен Орешрски отговори на отколешния въпрос "Кой предложи Пеевски" минути, след като парламентът гласува оставката на неговото правителство.

На питане какъв процент от решенията си е вземал сам, Орешарски отговори, че почти всичко е решавал колективно с министрите си, а законопроектите е обсъждал с парламентарните сили.

Не познавам друг механизъм в парламентарна република, при който премиерът може да е напълно самостоятелен, посочи той.

Винаги стоя зад моите решения, включително зад кандидатурата на Кристалина Георгиева за върховен представител по външната политика на ЕС, заяви още Орешарски. Според него е национално отговорно тя да бъде номинирана, ако има шансове за толкова висока позиция в Евросъюза.

По думите му отиващият си кабинет не е излъчил официална номинация за еврокомисар, тъй като за това не е имало политическа подкрепа.

Не е в моите функции да се справя с надзора на КТБ, коментира още той по горещата тема, която остава в наследство на следващото управление.

Решението за "Южен поток" не съм взел под влияние на американските сенатори, с тях не сме обсъждали темата", добави Орешарски.

В по-некомфортна медийна среда нито едно правителство на прехода не е работило, отвърна той за питане за раздадените евросредства на медии преди изборите.

Мандатът се оказал малко по-труден от очакванията му, макар че очаквал трудности. Твърди, че не е имал чувството, че работи под натиск.

Според Племен Орешарски оставката му е била предопределена от развитието на взаимоотношенията между двете подкрепящи парламентарни групи след евроизборите.

На въпроса дали му е олекнало, след като подаде оставка, той отговори: "Аз съм напускал няколко пъти в моя професионален живот високи постове с огромно напрежение по време на работата и винаги е падало напрежението, след като приключи съответния мандат. Не прави изключение и сега".

Накротко едоногидшния живот на това правителство той определи като "преходно управление". Надява се следващото редвоно правителство да бъде по-стабилно.

Премиерът в оставка обмисля дали да уважи конгреса на БСП в неделя - 27 юли, на който е поканен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!