Новият президент ще следи лично сделката за изтребителите

Юлиан Христов 19 януари 2017 в 14:28 8054 2

Новият президент ще следи лично сделката за изтребителите

Снимка OFFNews

Сделката за новите изтребители ще бъде наблюдавана изкъсо от новия президент Румен Радев. В словото си пред депутатите от 43-то Народно събрание той се ангажира да следи "отблизо действията на отговорните институции", визирайки Министерството на отбраната.

"След дълго протакане най-сетне можем да се похвалим с приети инвестиционни проекти и гарантирано финансиране за превъоръжаването на част от Българската армия. Ще следя отблизо действията на отговорните институции, защото в този сложен процес и от избора на новото въоръжение ще зависят за десетилетия напред отбранителните ни способности", заяви Радев.

Той смята, че проектите за модернизация трябва да имат и икономически принос "чрез разгръщане на програми за индустриално сътрудничество, внедряване на високи технологии, създаване на нови работни места и стимулиране на българската отбранителна индустрия".

Именно състоянието на авиацията беше посочено от Радев като повод да подаде на два пъти рапорт за напускане на поста командир на Военновъздушните сили.

В началото на миналата година правителството одобри три инвестиционни проекта за купуване на нова техника за Въоръжените сили на обща стойност близо 3 млрд. лв. Те са за купуване на двигатели за изтребителите МиГ-29, което трябва да осигури летателната им годност, за придобиване на нови изтребители и на нов тип многофункционален модулен патрулен кораб. 

Като бивш командир на ВВС Радев беше пряко ангажиран със съставянето запитване за предоставяне на оферта (Request for Proposal – RfP). Запитването вече е изпратено до посолствата на Италия, Португалия, САЩ и Швеция, които са сред заинтересувани за участие в надпреварата. Страните ще разполагат с три месеца, за да подготвят и представят своите оферти, като в изпратения документ се съдържат всички технически, оперативни, финансови и правни аспекти и изисквания към новия изтребител. През ноември обаче се появиха спекулации, че критериите в заданието са променени от екипа на министър Николай Ненчев. Това няма как да бъде проверено, тъй като документите са секретни и не може да бъдат оповестени. Депутати от БСП лансираха версията, че това е направено така че заданието да "пасне" на профила на определен участник. 

Радев няколко пъти е заявявал, че е за покупката на нов "европейски" самолет. В интервю за БНТ от 7 октомври 2015 г. той заяви: "Купуването на нови изтребители за българските ВВС ще излезе по-евтино, отколкото ремонтирането на старите ни МиГ-ове до 2030 г." Според него най-добре е да се закупят чисто нови самолети, тъй като животът на една такава машина е 40 години, а ако вземем втора ръка - това ще съкрати времето, за което можем да ги ползваме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

2

El Commandante

19.01 2017 в 19:29

"Май руско сега е най- изгодно!"

Ми земи сравни цените на нови МиГове или Су-та с цените на УСА измишльотините та белким се сетиш за кво иде реч.