Новият началник на отбраната встъпи в длъжност

Предшественикът му за първи път изрази несъгласие с военния минитър

OFFNews 08 февруари 2016 в 14:59 3461 0

Новият началник на отбраната встъпи в длъжност

Винаги съм спазвал чест и достойнство при изпълнение на ангажиментите си в името на България. Оказа се, че това е необходимо условие, но не достатъчно, за да бъде завършен мандатът ми като началник на отбраната.

Това каза вицеадмирал Румен Николов, който днес сдаде поста началник на отбраната на ген.-лейтенант Константин Попов. Вицеадмиралът беше първият морски офицер начело на армията. Преди него постът се заемаше от Симеон Симеонов, който след като напусна поста изненадващо се появи в листите на ДПС през 2014 година. 

Очакванията бяха Николов да бъде повишен и да изкара пълен четиригодишен мандат. Вместо него на 6 май 2015 г. в звание беше повишен заместникът му Константин Попов. Още тогава се коментираше, че това е сигурен знак, че министърът на отбраната и президентът няма да разчитат на Румен Николов през следващата година. Николов излиза в пенсия на 9 февруари 2016 година. 

По време на официална церемония в Министерството на отбраната заместникът на Румен Николов пое поста му в присъствието на министъра на отбраната Николай Ненчев. Той получи почетен знак на Министерството на отбраната „Св. Георги”-I степен за постигнати високи резултати в служебната дейността и доказан професионализъм.

„Днес се разделяме с вицеадмирал Румен Николов, но само в качеството му на началник на отбраната. Убеден съм, че нашите срещи и контакти ще продължат и за в бъдеще”, каза военният министър.

Генерал-лейтенант Константин Попов благодари на вицеадмирала за това, че като честен достоен офицер е служил 40 години под знамената на българската армия. „Човек с воля, с характер, заслужаващ уважение, почит и признателност за всичко това, което е направил”, каза новият началник на отбраната, цитиран от БГНЕС. Поемайки тази длъжност, ген. Попов е с ясното и пълното разбиране за сериозните отговорности, за предизвикателствата, които им предстоят и в ежедневието, но и в градежа и изграждането на БА. „Основното върху, което смятам, че ще съсредоточим всички заедно като един екип в градежа наречен храм на БА – това ще бъде отношението ни към хората, към личния състав, издигане престижа на българския войник, сержант и офицер, неговата подготовка, образование и не на последно възпитание, така както са ни учили нашите деди и нашите предшественици. Този градеж ще продължи и с модернизация – като начин на мислене, но и като придобиване на нови способности, на ясни принципи, ефективни отчети и разумна реализация”, каза генералът и посочи като акцент на бъдещата дейност и интеграцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови