Нова република иска Радев да наложи вето и да спре 100-годишната концесия

OFFNews 02 февруари 2017 в 16:03 6682 2

Нова Република на Радан Кънев изпрати открито писмо до президента Румен Радев, с които го призова да наложи вето върху приетия в последните дни на Народното събрание Закон за концесиите.

"Конституцията Ви дава право да налагате вето върху закони, които не защитават обществения интерес. Знаков ще бъде първият път, когато упражните това свое правомощие", пишат от формацията.

Те уточняват, че в последните дни на 43-то Народно събрание мнозинството ударно и на тъмно е приело нов Закон за концесиите, приет без обществено обсъждане.

Според Нова република новият Закон за концесиите е приет в услуга на тесни корпоративни интереси. Целта е да се „бетонират" за десетки години напред договори за почистване на големите градове с „правилните" фирми.

Те обръщат специално внимание на скандалното обстоятелство, че концесия по новия закон ще може да бъде сключена и за 100, че и за 1000 години напред, при „подходяща" икономическа обосновка, защото не е прието тяхното предложение за залагане на ограничение за максималния концесионен срок.

"При липса на реакция от Ваша страна и налагане на вето, очакваме десетки, ако не и стотици договори да бъдат подписани от държавата и общините. Те очевидно няма да бъдат в интерес на българските граждани и това може да стане още преди избирането на следващия парламент. Очакваме да наложите вето на този корупционен закон. Не ставайте солидарно отговорен с всеки бъдещ дългосрочен договор, подписан във вреда на българските домакинства", пишат от Нова република .

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

1

Victimized

02.02 2017 в 16:38

Интересно...Дали е предизборно политическо говорене или е реално желание на бившите реформатори? Понеже имаха сериозно присъствие в последния парламент, но тогава за концесиите никой не говори, а канадското търговско споразумение беше подписано, което пък от своя страна окопа концесионерите още по-дълбоко, като никакви "домашни" закони не могат да повлияят на корпоративните интереси, след като "специален трибунал", за който никой още нищо не е чувал, ще се грижи за услугите на "големите".....