Нов словесен сблъсък след напускането на заместника на Таня Дончева

Александра Маркарян 24 януари 2017 в 14:02 2816 0

Симеон Славчев

Снимка http://simeonslavchev.bg/

Симеон Славчев

В задочна размяна на остри реплики влязоха подалият оставка зам.-председател на Движение 21 Симеон Славчев и настоящият зам.-председател Данаил Георгиев.

Тази сутрин пред БНР Славчев, който подаде оставка в събота с мотив еднолично управление в стила на партиите на статуквото и обяви това в понеделник във Фейсбук, заяви:

"Няма да вляза в тона и нивото, което колегите от Движение 21 си позволиха (в позицията на Движението по повод решението му - бел. ред.). От мен няма да чуете нито една обидна дума, квалификация или оплюване - това не е нито мой стил, не е в характера ми, нито в разбиранията ми. Позицията на довчерашните ми колеги от Движение 21 е още веднъж доказателство за принципните ни различия и най-вече за стила на работа, който е типичен по-скоро за политическите партии на статуквото. Срещу това статукво, впрочем, се обяви и Движение 21, но това остана само на думи. Наблюдаваме всички ние делата".

Той поясни, че е подал оставката си в събота, като е дал писмено мотивите си на всеки от ръководството на Движението. Написал мотивите си, "защото знам стила и маниера на работа, знаех, че автоматично ще последва опит за манипулация и подмяна на истината". Решението му да се оттегли обаче не е било оповестено по-късно от председателя на партията Татяна Дончева на заседанието на Националния изпълнителен съвет и затова се наложило той да го направи в понеделник чрез Фейсбук.

Славчев заяви, че Движение 21 се управлява "като еднолично търговско дружество". "Идва председателят на партията, спуска нещо, ако някой си позволи да не е съгласен, той бива обругаван."

"Когато създадохме Движение 21, стъпихме на приятелската мрежа и аз, както и всички останали, помолихме нашите приятели, които ни имат доверие, да ни подкрепят, да се присъединят и да ни последват. Именно заради това бях длъжен да информирам всички мои приятели, че се оттеглям заради принципни различия, без да влизам в подробностите от кухнята. Мой принцип е, че човешките, приятелските отношения са над всичко. Днес може да сме в една организация, утре може пътищата ни да се разделят, но човешките отношения трябва да останат. Ако успеем в нашия политически живот да променим именно това, мисля, че спокойно ще можем да кажем, че преходът в България е свършил. Затова няма да вляза в тона на колегите и ще следвам моя стил. Когато човек иска да промени нещо, той дава на първо място личен пример. В тази връзка, ще си позволя няколко неща, тъй като в констатациите на колегите имаше манипулации и лъжи. Активно се включих в предизборната кампания. Нещо повече - аз и моят екип бяхме идейната и организационната рамка в София, така че твърденията, че е имало деструктивна работа са несъстоятелни", заяви още Славчев.

В отговор на упрека, че той никога не е изразявал несъгласие, а сега твърди, че се управлява еднолично, Славчев заяви, че е изразявал позиции в НИС, но "в момента, в който някой си позволи различно мнение от председателя, той бива посечен, даже на висок тон".

Той беше категоричен, че няма да се оттегли от Столичния общински съвет, както го призоваха от Движение 21, защото е бил избран преференциално.

"Държа да подчертая, че цялостната кампания, платформа за местните изборите на Движение 21 в София сме я правили аз и моят екип. Имам над 500 преференции, с 450 се прекача прагът. Но това не е по-важното - по-важното е, че аз ще отстоявам каузи, работя година и нещо в СОС. Вчера ми се обадиха по-голямата част от общинските съветници, които ме подкрепиха. СОС се състои от 61 човека. Може да им се обадите и да ги питате за моята работа", заяви Славчев и допълни, че в СОС ще продължи работата си по отношение на достъпната градска среда.

Попитан дали сближаването на Д21 с АБВ е било грешка, той отговори: "Не мога да кажа дали сближаването с АБВ е грешка. Когато се вземат такива стратегически решения, те трябва да бъдат обсъдени много широко. Говоря и за предната коалиция с НДСВ. Стана дори скандал в Националния съвет, много грозна сцена. След изборите целият състав на Националния съвет стана и каза, че това е било грешка. Някой да понесе отговорност за тази грешка, защото беше еднолично взето решението?".

В края на разговора той посъветва бившите си колеги преди да вадят сламката от окото на брат си, да видят гредата в своето око.

Няколко часа след интервюто на Славчев пред БНР зам.-председателят публикува линк към публикацията на Mediapool, озаглавена "Бордовиците" на столичните пазари подбрани на квотно-роднински начала", и написа следния коментар към нея:

"Едно от нещата, за което ми е искано обяснение и съм брал срам заради Симеон Славчев. Решение, което не е обсъдено в ръководството, не бяхме информирани, но се пише на сметката на Движение 21.

Да предложиш кума си за член на управата на общинско предприятие. От името на Движение 21. Да ни поставиш пред свършен факт и да се налага да се червим пред хората заради шуробаджанащина. Ако и човекът да е с добра биография и с качества. Просто не е прилично. Защо да сме като ГЕРБ и БСП?

Ако с нещо Движение 21 прилича на партиите от статуквото, това е поведението на Симеон Славчев.

А сега си носим последствията от грешката да не му търсим сметка, за да не се шуми допълнително и да си навредим на репутацията. 

Днес същият човек ни обвинява че работим като партиите на статуквото?!

Няма ненаказано добро..."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови