Николай Цонев: Пилотска грешка изправи света пред Трета световна война

Турция се опитва да прехвърли вината за сваления самолет върху НАТО, смята бившият военен министър

Николай Цонев 02 декември 2015 в 07:48 13138 18

Николай Цонев: Пилотска грешка изправи света пред Трета световна война

Снимка Сергей Антонов

През последните дни в световните медии постоянно се появяват нови тези относно свалянето на руския бомбардировач СУ-24 от турските въздушни сили. И те са една от друга по-противоречиви: че самолетът е и не е нарушил турското въздушно пространство; че свалянето му е предварително планирано, първо, от страна на Турция, след това от страна на САЩ; че той е свален поради турски интереси в Ислямска държава и какво ли още не. Общественото мнение е изключително разпокъсано от множеството теории, коя от коя по-конспиративна.

Никъде обаче не се обяснява коя е реалната причина руският бомбардировач да бъде свален от турска страна – тази причина, която, като експерт в областта на сигурността, мога да приема уверено като истина.

А тя е следната – свалянето на руския самолет е грешка на турския пилот, който сам решава да обстрелва бомбардировача. Изключително елементарна и проста за обяснение истина, която медиите приемат за твърде семпла, за да ѝ отделят необходимото внимание. Но фактите говорят именно за това:

1. След като самолетът бе свален, президентът Ердоган заяви, че турските ВВС не са знаели, че бомбардировачът е руски. Ако са знаели, то тогава са щели да подходят по различен начин. А как те биха могли да приемат решение без да знаят чий е този самолет? (самолетът има опознавателни знаци).

2. Турската страна твърди, че бомбардировачът е навлезнал в турска територия за 17 секунди – време твърде недостатъчно за да се поиска и получи разрешение за сваляне на самолета от ръководните органи, т.е. краткото време е наложило турския пилот да вземе самостоятелно решение за действие.

3. Дори да се приеме, че руският СУ-24 наистина е навлязъл в турското въздушно пространство, съдейки от локацията на границата, той не би представлявал сериозен риск за сигурността на държавата, т.е. турските ръководители биха предприели други мерки за подсигуряване, отколкото сваляне на самолета.

4. След като самолетът бе свален, турският президент спешно поиска свикване на извънредна среща на НАТО – реакция, която показва притеснението и недоумението от случилото се.

Тези факти потвърждават моето твърдение, което е, че свалянето на руския самолет не е предварително планирана акция, не е умишлено проиграна сцена за защита на собствените интереси на Турция, а е инцидент, причинен от турския пилот. Последвалото е опит на турската страна да прехвърли собствената си отговорност върху НАТО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!