Никола Петков и Петър Дертлиев получават посмъртно "Стара планина"

OFFNews 12 януари 2017 в 13:49 3872 5

Никола Петков и Петър Дертлиев получават посмъртно

Президентът Росен Плевнелиев ще удостои посмъртно с орден „Стара планина“ първа степен Никола Петков и д-р Петър Дертлиев. Това ще стане на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 на 13 януари от 14.30 часа. 

Никола Петков получава отличието за своя принос в борбата против комунистическата диктатура и за изключителната си гражданска позиция и противопоставяне срещу налагането на комунистическия тоталитарен режим, съобщиха от прессекретариата на президента.

Д-р Петър Дертлиев ще бъде удостоен за изключително големите си заслуги в борбата за демокрация, свобода и социална справедливост, както и за установяване на гражданско общество в Република България.

На церемонията в петък висши държавни отличия ще получат и дейци на образованието, науката, културата и изкуството.

За заслуги в областта на конституционното правосъдие Станислав Димитров ще получи орден „Стара планина“ първа степен.

Доцент Божанка Константинова и д-р Васил Стоянов ще бъдат удостоени с ордени „Св. св. Кирил и Методий“ втора степен за приноса си в областта на образованието, културата, литературознанието и изкуството.

За заслуги към Република България в областта на науката, културата и изкуството с орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие ще бъде удостоена проф. Нева Кръстева.


Президентът Росен Плевнелиев ще удостои посмъртно с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен проф. Константин Кацаров – изтъкнат български учен юрист, адвокат, историк и патриот, основател на Фондация „Константин и Зиновия Кацарови“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

2

Denis Rizanov

12.01 2017 в 14:02

Единият починал 1947, другия 2000г... тоя стоял 5 години на Дондуков 1 и ЧАК СЕГА СЕ СЕТИЛ, че заслужават да бъдат почетени с това отличие.
Айсиктир!

42249

1

Denis Rizanov

12.01 2017 в 13:58

Нямат възможност горките да възразят, че не искат да го получат, че са отвратени и погнусени да получат ордена от един... отишъл си вече... флъфър.
Айде бе, останаха ти по-малко от 168часа! И тях ли трябва да броим?!
Седи си мирно и кротко и не ни занимавай повече със себе си.