Няма да има местни коалиции на избори, реши правната комисия (обновена)

Симона Костадинова 18 април 2016 в 17:06 3586 1

На избори няма да могат да се явяват местни коалиции.

Това решиха депутатите от правната комисия с 6 гласа "за", 0 "против" и 2 "въздържал се". Предложението беше на ПФ и ГЕРБ.

Те приеха текстове, с които Общинската избирателна комисия ще регистрира само и единствено инициативните комитети, но не и местни коалиции. 

Така ако две партии искат да участват заедно на местни избори в дадено населено място, ще трябва да се регистрират като национална коалиция и няма да могат да участват в друг формат за друго село или град. Ще могат да участват само заедно за всички населени места в страната.

Предстои предложението да бъде гласувано и в пленарна зала на второ четене. 

Така на избори за общински съветници и местни кметове ще могат да се явяват само национални коалиции и независими кандидати. Възможно е все пак партии, които иска да се обедният на местно ниво да го направят, като подкрепят един и същ независим кандидат.

По-рано депутатите приеха и на местни избори ЦИК да тегли жребий за номерата за коалициите на национално ниво и те да бъдат еднакви за всички населени места. Досега жребият се правеше отделно по места, защото имаше местни коалиции. Сега Общинските избирателни комисии ще определят само жребия за независимите кандидати.

Нито един от депутатите не мотивира защо се приема този текст.

"Това е конюнктурно решение, което цели да обслужи интересите на част от управляващите в момента - ПФ. Видяхме какво стана с НФСБ и ВМРО, когато се явяваха отделно на местните избори", каза пред OFFNews Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда.

Около 2 часа по-късно правната комисия окончателно прие да няма коалициите на местно ниво. Тя премахна от закона възможността регистрираните партии да участват в местни коалиции.

"Създаването на местните коалиции представлява злоупотреба с правото. Всичко се движи от определени бизнес интереси, прокарват се определени представители в общинските съвети, които после се осребряват", коментира по-късно Християн Митев от ПФ.

Според него така местните "бизнес партии" ще трябва да се регистрират на национално ниво, а по думите му тази процедура ще пресече порочните практики. Той определи местните коалиции като "местно ГМО".

Петър Славов от гражданската квота на РБ пък обърна внимание, че тази промяна няма да промени нищо в тази насока. Той подчерта, че тепърва предстои този текст да мине през пленарна зала.

Цонева пък коментира, че в момента депутатите в правна комисия "изхвърлят бебето с водата", защото в момента няма партия в парламента, която да не е участвала на последните избори в местни коалиции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови